Principală  —  IMPORTANTE   —   Un fost viceprimar al capitalei…

Un fost viceprimar al capitalei susține că o companie construiește ilegal un bloc locativ, cu acordul tacit al unor funcționari ai Primăriei Chișinău, în schimbul amenajării unor spații publice din oraș

sursa: Victor Chironda/ Facebook

Fostul viceprimar al municipiului Chișinău Victor Chironda susține că o companie construiește ilegal un bloc locativ, cu acordul tacit al unor funcționari ai Primăriei Chișinău, în schimbul amenajării unor spații publice din oraș – scuarurile din strada Miorița, strada Academiei și Dokuceaev, dar și a unor curți din strada Sprâncenoaia.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizată în preajma șantierului din strada Sprâncenoaia nr. 5, cartierul Telecentru, acolo unde compania respectivă ar fi demarat lucrări de construcție „absolut ilegale”.

Potrivit lui Chironda, lucrările sunt efectuate în lipsa unei autorizații de construcție. La bază ar exista o înțelegere – „compania realizează lucrările de amenajare a spațiilor publice, obținând în schimb permisiunea aceasta tacită de a construi acolo unde vor ei”.

Compania a primit de la primărie o autorizație pentru desființarea unor clădiri vechi care au fost aici, dar o autorizație pentru construcție nu a fost eliberată. (…) Primarul mun. Chișinău, Ion Ceban a pus în funcțiune o schemă pe care o realizează de la începutul anului. Schema e simplă: primăria se face că nu vede încălcările și neconformitățile pe care le au constructorii în proiectele lor, iar aceștia fac din contul lor lucrări de renovare și amenajare a spațiilor publice din oraș. Primăria nu publică nicăieri contractele sau actele de recepție a acestor lucrări, pentru a nu arăta cine sunt companiile care le fac, însă acestea sunt companiile care fie au probleme cu construcțiile deja începute fie planifică să construiască și sunt la etapa PUZ”, a menționat fostul viceprimar.

Victor Chironda a spus că în iulie curent compania respectivă a depus o solicitare de eliberare a certificatului de urbanism pentru proiectarea unor blocuri locative pe terenul din strada Sprâncenoaia 5, dar a primit refuz, deoarece conform Planului Urbanistic General (PUG) acest teren este situat în zona specială de tip „S”.

Zonele cu funcţiuni speciale organizate pe cod S sunt acceptate pentru un tip de folosire a terenului a cărui caracteristică nu permite clasificarea în zone de locuire, comerciale ori industriale. Lista zonelor speciale cuprinde: aeroporturi, eliporturi (clădiri şi piste), biserici, mănăstiri, parohii, instituţii de educaţie, de sănătate, justiţie, clădiri folosite de organizaţii aparţinând administraţiei publice, clădiri publice în scop recreativ şi cultural, etc. 

Fostul viceprimar a declarat în cadrul conferinței că pentru a schimba codul zonei este nevoie de Planul Urbanistic Zonal (PUZ), elaborat și aprobat de Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

„Băieții au schimbat tactica. Astfel, în luna septembrie a fost emis un certificat de urbanism pentru elaborarea documentației de proiect privind construirea unui centru recreativ-cultural pe acest teren. Însă nici proiectul nu a fost prezentat la Primărie și nici autorizația de construcție nu a fost emisă. Cu toatea acestea, Basconslux a făcut groapa de fundație și a construit deja două nivele subterane la primul bloc, care de fapt este un bloc locativ. Acest fapt e confirmat chiar de vizualizarea de pe panoul oficiului de vânzări din apropiere”, a menționat Chironda.

În preajma șantierului sunt alte blocuri locative ridicate de compania menționată, cu peste 1 500 de apartamente, în total, a precizat Chironda.

Ei au aici, în complexul de alături, două blocuri construite absolut fără autorizație. Am înțeles că recent aceste două blocuri au fost autorizate până la urmă”, a mai declarat fostul viceprimar.

În februarie curent, Ziarul de Gardă a scris că mai multe companii cu interese economice în municipiul Chișinău, unele aflate în litigii cu autoritățile municipale, au finanțat reparația unor obiective publice amplasate în capitală. Printre ele, câteva companii de construcții implicate în scandaluri imobiliare și o firmă care, în perioada în care sponsoriza lucrări în folosul Primăriei Chișinău, efectua simultan lucrări de milioane în capitală, pe bani publici, iar o altă companie cu același beneficiar câștiga două licitații în valoare de 17 milioane de lei.