Principală  —  IMPORTANTE   —   Un avion cu destinația Kiev…

Un avion cu destinația Kiev a fost forțat să aterizeze la Chișinău

Sursa: Flightradar
Sursa: Flightradar

Un avion de pe ruta Madeira (Portugalia) – Kiev (Ucraina) a fost forțat sâmbătă, 12 februarie, să aterizeze pe Aeroportul Internațional Chișinău. Deși aeronava deja se îndrepta spre Kiev, compania proprietară a avionului a interzis ca acesta să zboare în spațiul aerian ucrainean.

În comunicatul companiei aeriena, se arată că „pe 12 februarie 2022, proprietarul avionului – rezident al Irlandei – ne-a informat despre interzicerea imediată a întrării aeronavei UR-SQO în spațiul aerian ucrainean”.

„În ciuda tuturor eforturilor noastre și dorinței structurilor de stat din Ucraina de a discuta cu proprietarul navei, acesta a refuzat categoric, deși avionul se îndrepta deja spre Kiev, în acel moment”.

Astfel, compania aeriană a convenit ca avionul să aterizeze pe cel mai apropiat aeroport – la Chișinău, și a asigurat transferul celor 175 de pasageri la Kiev.

„În acest moment, pasagerii au părăsit deja aeroportul Chișinău. Noi, cei de la SkyUp, suntem recunoscători pentru sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova și personal Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei, Mark Shevcenko, care a răspuns imediat solicitării noastre și a ajutat la coordonarea acțiuni. În plus, ne exprimăm sincera recunoștință prim-secretarului Vladimir Manzholí, care s-a întâlnit cu pasagerii avionului la aeroport. Sperăm să fie înțeleasă exclusivitatea situației și depunem toate eforturile pentru a livra pasagerii în Ucraina”, se arată în comunicatul companiei avia.

Tot sâmbătă, 12 februarie, compania aeriană KLM a anunțat despre faptul că nu va mai opera zboruri către Ucraina, invocând motive de securitate.

Totodată, presa din Ucraina scrie că proprietarii de avioane private au fost notificați oficial de către companiile de asigurări britanice precum că, în decurs de 48 de ore, garanțiile de asigurare ale navelor vor fi retrase, prin urmare, aeronavele trebuie să păsărească Ucraina.