Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultimele norme de comportament, în…

Ultimele norme de comportament, în R. Moldova, pe perioada pandemiei de COVID-19

Foto-simbol

În contextul pandemiei de COVID-19 autoritățile R. Moldova au aprobat un șir de măsuri antiepidemice și reguli obligatorii de sănătate publică, iar nerespectarea acestora prevede sancțiuni.

Condițiile de intrare în R. Moldova pe perioada pandemiei:

Din 27 decembrie 2021, toate persoanele, inclusiv cele vaccinate anti-COVID, care vin în R. Moldova din zone roșii sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 la intrarea în țară. Astfel, persoanele care vin în țara noastră şi s-au aflat în ultimele 14 zile în una sau mai multe ţări din zona roșie (inclusiv prin tranzit), vor fi obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19. Testul va trebui efectuat atât de persoanele nevaccinate, cât și de cele vaccinate.

Potrivit autorităților, testul trebuie efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării, în cazul persoanelor care călătoresc cu mijloace de transport în comun sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, în cazul celor care călătoresc cu mijloace de transport propriu. Detalii aici

Lista statelor incluse în zona roșie:

Accesul în restaurante, cafenele și alte unități publice

Astfel, potrivit hotărârii adoptate de către Comisia Națională Extraordinară (CNESP), de la 1 octombrie 2021, în restaurante, cafenele și alte unități publice accesul este permis în baza certificatului COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital), dovada imunizării fiind valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile după a doua doză de vaccinare; concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19 în ultimele 6 luni;  rezultatul unui test la COVID-19, rapid (efectuat cu cel mult 48 de ore înainte) sau PCR (efectuat cu 72 de ore înainte).

Purtarea măștilor de protecție în spații închise, obligatorie

Pe teritoriul R. Moldova este obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închis, inclusiv în transportul public, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru.

În continuare se mențin măsurile obligatorii de sănătate publică, de precauție, prevenire și control epidemiologic:

  • dezinfecția și igienizarea mâinilor, cu asigurarea produselor și preparatelor virucide în toate instituțiile și organizațiile de drept public și privat, inclusiv în centrele comerciale, magazine, instituții HORECA, alte structuri care prestează servicii publice;
  • evitarea evenimentelor cu prezența aglomerațiilor umane, păstrarea distanței de minim un metru la evenimentele publice organizate.

Norme de comportament pe perioada pandemiei de COVID-19 pe teritoriul municipiul Chișinău

În octombrie 2021, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat noi măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, care se aplică diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate. Potrivit autorităților, municipiul Chișinău este în pragul de alertă cod „portocaliu”, în n contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabile și alarmante prin infecția cu noul coronavirus. Astfel, în municipiul Chișinău vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare, vor prezenta certificatul COVID-19. Teatrele, cinematografele, sălile de concert, vor activa la o capacitate de 50% vor activa, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19. 

Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică prevede amenzi

Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică prevede sancțiuni contravenționale: amenda pentru persoanele fizice variază între 2 000 și 5 000 de lei, iar pentru persoanele juridice – de la 10 000 la 35 000 de lei.