Principală  —  Ştiri  —  Social   —   UE: „Nu există dezvoltare durabilă…

UE: „Nu există dezvoltare durabilă fără emanciparea femeilor”

În perspectiva Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Uniunea Europeană trimite un mesaj prin care cere să se pună capăt violenței împotriva femeilor și a fetelor. Această formă de violență constituie o încălcare flagrantă a drepturilor omului și o discriminare de gen în fiecare țară din Europa și din întreaga lume.

Cifrele sunt alarmante: una din trei femei din UE s-a confruntat în viața ei cu o formă de violență bazată pe gen. Prea multe fete din interiorul și din exteriorul granițelor noastre sunt căsătorite forțat sau sunt mutilate. În multe țări, mai mult de jumătate din numărul femeilor ucise sunt victime în propriile case, viața fiindu-le curmată de un partener, de o rudă sau de un membru al familiei. De asemenea, acestea sunt foarte vulnerabile la toate formele de violență care au loc în zonele de conflict și în timpul crizelor umanitare.

„În acest an ar trebui să acordăm o atenție specială numărului tot mai mare de femei care caută refugiu sau solicită azil în UE. Unele dintre acestea au fost violate, bătute sau exploatate sexual în timpul călătoriei, în timp ce altele fug pentru a scăpa de violența bazată pe gen din țările lor de origine. Aceste femei sosesc în Europa și au nevoie de sprijin în chestiuni sensibile în materie de gen, sprijin pe care trebuie să îl acordăm.
Combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a fetelor continuă să reprezinte o prioritate-cheie pentru Comisie, atât în interiorul, cât și în afara granițelor UE. Directiva UE privind drepturile victimelor, care recunoaște nevoile specifice ale victimelor violenței bazate pe gen, a intrat în vigoare la 16 noiembrie. Sprijinim aderarea UE la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice ca o măsură suplimentară menită să combată în mod eficace violența împotriva femeilor și a fetelor la nivel național și european.

O altă formă de violență care vizează în mod special femeile și fetele este violența sexuală în perioadele de conflict. Acum când sărbătorim a 15-a aniversare a rezoluției de referință a Consiliului de Securitate al ONU, Rezoluția 1325 privind femeile, pacea și securitatea, UE și comunitatea internațională trebuie să își intensifice eforturile pentru eliminarea tuturor formelor de violență și pentru a-i aduce pe vinovați în fața justiției.

Ne exprimăm convingerea că nu există dezvoltare durabilă fără emanciparea femeilor și că aceasta din urmă nu poate fi realizată fără eliminarea tuturor formelor de violență împotriva tuturor femeilor și fetelor. De aceea, UE a depus eforturi mari pentru ca drepturile femeilor să se afle în centrul noilor Obiective de dezvoltare durabilă, fiind stabilite totodată ținte specifice privind eliminarea violenței pe bază de gen și a practicilor mutilante îndreptate asupra femeilor și fetelor”, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Începând din ianuarie 2016, în cadrul relațiilor externe ale UE se va aplica un nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen pentru perioada 2016 – 2020, aprobat de Consiliu. Lupta împotriva tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor reprezintă unul dintre obiectivele prioritare. În efortul său de a crește gradul de sensibilizare, Serviciul European de Acțiune Externă a lansat recent o acțiune diplomatică în care se pune accentul pe toate formele de violență împotriva copiilor și a femeilor, în special pentru a se pune capăt căsătoriilor copiilor, timpurii și forțate, precum și mutilării genitale a femeilor.

În acest an, Comisia Europeană a alocat aproximativ 8 milioane de euro pentru proiecte de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a fetelor în UE și 20 de milioane de euro pentru combaterea practicilor mutilante în țările din afara granițelor Uniunii. UE continuă să finanțeze proiectele umanitare care vizează combaterea violenței bazate pe gen în situații de urgență și de criză.

În prezent, clădirea Berlaymont este iluminată în portocaliu, în sprijinul campaniei lansată de Secretarul General al ONU, denumită „16 Zile de activism împotriva violenței bazate pe gen”.

UE își asumă angajamentul ferm de consolidare a eforturilor sale pentru ca violența bazată pe gen să devină o problemă a trecutului.