Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Suntem blocați ca în Leningrad!”Locuitorii…

„Suntem blocați ca în Leningrad!”Locuitorii din Molovata Nouă și Cocieri rămân de o săptămână izolați și la limita rezervelor alimentare

Locuitorii satelor Molovata Nouă și Cocieri din raionul Dubăsari rămân deja de o săptămână izolați în stânga Nistrului, fără produse alimentare sau medicamente, deoarece aeroglisorul, ambarcațiunea tehnică care urma să facă legătura dintre cele două maluri, nu funcționează. Problema se repetă în fiecare an, spun locuitorii, care susțin că își fac din timp rezerve alimentare și cumpără făină pentru a putea coace măcar pâine. În același timp, primarul din Molovata Nouă declară că situația creată a fost discutată în cadrul consiliului raional, iar întreprinderea „Bacul Molovata” face tot posibilul ca să  pornească până la sfârșitul acestei zile aeroglisorul. Asigurări că ambargațiunea va fi pusă în funcțiune au fost date locuitorilor din cele două sate încă acum câteva zile, ceea ce nu s-a întâmplat până la acest moment.

Deși, la 21 octombrie 2016, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor anunța că aeroglisorul, care a costat peste un milion de lei, va rezolva problema locuitorilor din satele Corjova, Cocieri și Molovata Nouă, deoarece ambarcațiunea ar avea proprietatea de a naviga și pe gheață, acum,  administratorul Întreprinderii de Stat „Bacul Molovata”, Vladimir Carpov, afirmă că bacul este prea greu pentru gheaţa de numai 10 cm grosime.

Aeroglisorul, cumpărat din orașul Vladivostok, Rusia, poate transporta până la 3,5 tone

Odată cu primele ninsori și geruri puternice, din șase ianuarie, ambarcațiunea nu mai funcționează, iarpentru a cumpăra produse din Dubăsari este nevoie de a trece punctele de control și a cumpăra ruble transnitrene.

„Locuitorii care au posibilitate, merg la Dubăsari să cumpere pâine, pentru că în satul nostru pâinea nu este adusă. Din șase ianuarie nu mai funcționează bacul și nu mai pot aduce producție în sat, suntem blocați ca în Leningrad. Ca să mergi în Dubăsari însă trebuie să ai transport, „migraționacă” (act de trecere a postului vamal al rmn -n.r) și transport, dar rutierele circulă foarte rar. Este problematic. Cel mai greu le este persoanelor în etate. Cum se descurcă? Când se duce cineva din mahala, ceilalți îl roagă să le aducă și lor produse. Cei mai în vârstă au făină și coc pâine acasă. Fiecare după posibilitate. Și în totată iarna este problema asta. Nu-i prima și cred că nici ultima oară”, spune Raisa Chiriac, contabil-șef la Primăria Cocieri.

Contactat de ZdG, Oleg Gazea, primarul satului Molovata Nouă, afirmă că reprezentanții ÎS „Bacul Molovata” rezolvă problema și promit că până la sfârșitul zilei circulația va fi reluată.

„Problema este că nu avem altă cale de acces pentru agenții economici să aducă marfă.  Aceștia nu au posibilitate din șase ianuarie să mai aducă produse. Ne-am adresat la consiliul raional cu această problemă, acolo se lucrează, se analizează situația creată, băieții lucrează. Mă rog, aceasta este tehnica. Se înțelege clar că nu este nicio vină a nimănui, dar speram ca astăzi să fie pornit”, explică Oleg Gazea.

Primarul din Molovata Nouă afirmă cea mai mare problemă sunt produsele lactate sau cele de primă necesitate, dar agenții economici au rezerve de crupe și alte mărfuri. Grădinița și școala sunt aprovizionate, la fel din rezerve, declară primarul.

„Chiar ieri ne-am întâlnit cu toții la o ședință în Consiliul Raional, cu președintele raionului, am discutat întrebarea dată. Deja ultimii pași se fac, poate astăzi aștepătm cu nerăbdare ca ambarcațiunea să fie pusă în funcțiune”, susține primarul.

De cealaltă parte, primarul satului Cocieri, Raisa Spinovschi, spune că directorul ÎS „Bacul Molovata” Vladimir Carpov a anunțat astăzi că bacul nu poate circula pe Nistru, iar aeroglisorul s-a defectat, de aceea de la Chișinău urmează să vină doi specialiști  pentru a-l repara.

„Altă soluție nu avem. Suntem practic izolați. Agenții economici, grădinița și alte instituții sunt la limita de rezerve, dar așteptăm astăzi să vedem care este răspunsul”, explică Raisa Spinovschi.