Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ Câte partide trebuie să…

SONDAJ Câte partide trebuie să fie în R. Moldova ca lucrurile să meargă bine?

R. Moldova este în topul statelor cu cele mai multe partide politice. Deși prezența lor numerică nu a schimbat cu anii în mai bine soarta R. Moldova și viața cetățenilor, numărul lor este în continuă creștere. Recent, pe lângă cele 69 de partide existente, la Agenția Servicii Publice, a mai fost înregistrat, potrivit tribuna.md, încă unul, cel de-al 70-lea: „Partidul Progresului Național” (președinte Igor Izefovici), iar înregistrarea altor 7 partide politice sunt pe lista de așteptare.

Câte partide trebuie să fie în R. Moldova ca lucrurile să meargă bine?

Maria Ciobanu, ex-deputată

Ceea ce ne caracterizează pe noi ca neam e faptul că luăm deseori aparențele drept realitate. Chiar dacă istoria noastră este un lanț de trădări politice, totuși, mai sperăm că va apărea un partid politic, care ne va reprezenta, va schimba realitățile în bine. Nu numărul exagerat de partide politice deranjează, ci calitatea lor, scopul pentru care sunt create. Unele sunt „născute” de neprietenii statului R. Moldova, finanțate din surse obscure, care ies la rampă doar în campaniile electorale. Altele sunt „comandate” pentru a face concurență unor partide, care se bucură de o anumită simpatie în rândurile cetățenilor. Este nevoie de mai multă claritate în legea cu privire la partidele politice, impunându-se criterii clare de înregistrare, dar și de radiere din registru a partidelor politice. Ipocrizia partidelor politice de la noi, care condamnă corupția și traseismul politic, profită din plin de ele, când au ocazia. Are George Budoi o epigramă, care pare a fi inspirată din viața partidelor politice de la noi:

Toți corupții, toți penalii/Traseiștii și venalii/Sunt de condamnat la voi/Da-i primim cu drag la noi… 

Anatol Petrencu, profesor universitar

Fiecare stat cu practicile lui. Experiența istorică demonstrează că atunci când s-a impus voința unui singur partid, societățile au ajuns în totalitarism (URSS, Italia fascistă,  Germania nazistă, Coreea de Nord etc.). Deocamdată funcționează pozitiv existența și alternanța la putere a două mari partide ca cele din SUA (Republican și Democrat), din Marea Britanie (Conservator și Laburist) etc., ceea ce nu înseamnă că în aceste state nu pot apărea și alte formațiuni. Pare că R. Moldova se plasează mai aproape de istoria partidelor politice din Italia postbelică: multe, diferite ca mesaj, care apar, dispar… Privitor la situația din R. Moldova, există două aspecte. Primul este legat de libertatea de asociere a cetățenilor. Și aici nu ai ce face. Și doi: atitudinea statului față de partide: dacă acestea nu participă la alegeri, nu au activitate, deci nu sunt funcționale, statul trebuie să aibă curajul de a le radia din Registru într-un mod cât se poate de hotărât. La noi deocamdată statul nu este decis să ia astfel de decizii.

Concluzie: R. Moldova are nevoie de două partide mari, ambele pro-Europa și pro-NATO. Asta pentru că noi suntem europeni, Patria noastră România este membră a NATO și UE și locul nostru este în UE și NATO. Deci, două partide care să concureze. În unul din ele pot fi încadrate și partiduțele unioniste din R. Moldova.

Ion Tăbârță, analist politic

Problema sistemului partidist din R. Moldova este că partidele politice nu sunt instituționalizate, ci personalizate. De aici și permanenta reformatare, atât a stângii politice, cât și, în mod special, a dreptei eșichierului politic. Proiectele politice moldovenești au fost de succes pe durata timpului în care liderul formațiunii se bucura de susținere la electorat. Odată cu scăderea popularității acestuia, partidul politic era tras de către lider „pe linie moartă”. Legislația moldovenească este una permisivă la capitolul înregistrării – dreptul la asociere. Această permisivitate a dus la apariția unor „partide fantomă” (sau „partide ștampilă”), care creează confuzie în rândurile alegătorilor sau sunt folosite de ingineriile polittehnologice în perioadele  electorale. Unele partide chiar au fost create în scopuri polittehnologice în calitate de spoileri electorali. De aceea, este nevoie de a se interveni juridic pentru a face ordine în rândurile partidelor politice din R. Moldova. Desigur, cu precondiția sacră că dreptul fundamental al liberei asocieri să nu fie afectat.

Pentru conformitate, P.G.