Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Societatea civilă solicită CSM investigarea…

Societatea civilă solicită CSM investigarea modului de distribuire a dosarelor în sistemul judecătoresc

Distribuirea aleatorie a dosarelor în instanțele judecătorești este un pas important în sporirea încrederii în justiție, asigurarea unei justiții veritabile și în combaterea corupției. Începând cu anul 2012, distribuirea dosarelor este obligatoriu să fie făcută prin intermediul programului electronic de gestionare a dosarelor.

Precizăm că la 11 decembrie 2014, CNA și Procuratura Anticorupție au reținut și audiat opt angajați ai Judecătoriei Râșcani din mun. Chișinău. Funcționarii judecătoriei sunt bănuiți că, între 2012 și 2014, au intervenit în programul de gestionare a dosarelor pentru ca anumite dosare să ajungă la un anumit judecător.

Astfel, în toamna anului 2007, printr-o hotărâre a CSM, s-a constatat că la Curtea de Apel Chişinău cauzele nu erau distribuite aleatoriu. În 2008, CSM a constatat că distribuirea aleatorie nu avea loc nici la Judecătoria Ceadâr-Lunga. În 2010, o comisie formată din judecători a constatat că la Curtea Supremă de Justiție existau probleme cu înregistrarea consecutivă şi distribuirea dosarelor civile şi economice.

De aceea, societatea civilă se arată îngrijorată de pretinsele fraude în distribuirea aleatorie a dosarelor. „Circumstanțele descrise în media sugerează că aceste fapte nu pot fi comise de către o singură persoană și pot fi ușor depistate. Nedistribuirea aleatorie a dosarelor la Curtea Supremă de Justiție știrbește serios din încrederea în sistemul judecătoresc. Am observat că în ultima perioadă CSM nu a putut lua o decizie cu privire la situația de la Curtea Supremă de Justiție. Pe de altă parte, în societate bântuie zvonuri că și în alte instanțe judecătorești este manipulată distribuirea dosarelor, iar aceasta are loc destul de ușor.

Nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a dosarelor constituie o abatere disciplinară. Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă. Având în vedere seriozitatea abaterii, nici chiar aparența de manipulare a sistemului de distribuire a dosarelor nu poate fi tolerată. Mai mult, respectarea principiului distribuirii aleatorii a dosarelor a reprezentat anterior o gravă problemă a sistemului judecătoresc. În ultimii ani, acest subiect a reprezentat o prioritate pentru CSM. CSM are acum ocazia de a dovedi că dorește cu adevărat sporirea încrederii în justiție și asigurarea unei justiții echitabile în fiecare cauză”, spun reprezentanții societății civile.

Din considerentele de mai sus, semnatarii au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii:
– efectuarea de urgență a controalelor detaliate privind modul de distribuire a dosarelor în toate instanțele judecătorești din țară;
– identificarea vulnerabilităților sistemului de distribuire a dosarelor și înlăturarea acestora;
– examinarea motivelor și cauzelor din care anumite dosare au fost distribuite prin manipularea sistemului de distribuire aleatorie, precum și a soluțiilor date în acele cauze;
– sancționarea dură a tuturor persoanelor care au fost implicate în manipularea sistemului de distribuire a dosarelor sau care nu au raportat despre manipulare;
– plasarea, în cel mai scurt timp, pe pagina web a CSM a rezultatelor controalelor.

Organizațiile semnatare:
1. Amnesty International Moldova
2. Asociația „Promo-LEX”
3. Asocia pentru Democrație Participativă (ADEPT)
4. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
5. Asociația Presei Independente (API)
6. Asociația Telejurnaliștilor Independenți
7. Centrul Analitic Independent „Expert Grup”
8. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
9. Centrul de Investigații Jurnalistice
10. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
11. Fundația Est-Europeană
12. Institutul de Politici Publice (IPP)
13. Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS „Viitorul”)
14. Programul Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova
15. Programul Drept al Fundației Soros-Moldova
16. Transparency International Moldova.