Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Securitatea informatică şi protecţia proprietăţii…

Securitatea informatică şi protecţia proprietăţii intelectuale

Procuratura Generală a verificat legalitatea utilizării, pe terioriul R. Moldova, a programelor software: Microsoft Office, Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, Corel Draw, ArchiCAD, Autodesk AutoCAD, 3Ds Max şi altele, din care persoanele juridice obţin profituri, fără acordul titularului de drepturi.

În acest scop, procurorii, de comun cu subdiviziunile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, au efectuat acţiuni procesuale în vederea identificării şi tragerii la răspundere a persoanelor fizice şi juridice care valorifică ilegal produse program (programe pentru calculator), fără acordul titularilor de drepturi şi fără a le achiziţiona oficial, utilizând platformele diverselor portaluri de tip torrent, atât din republică, cât şi de peste hotare.

Potrivit procurorilor, respectivele portaluri permit descărcarea gratuită a produselor program, care sunt piratate sau modificate în scopul folosirii acestora în lipsa licenţei. Astfel, la această etapă procurorii şi angajaţii MAI au:

– identificat circa 650 de persoane (587 – persoane fizice şi 63 – persoane juridice) din R. Moldova, care valorificau prin punerea la dispoziţia terţilor cu titlu gratuit, depozitau şi utilizau ilegal aceste produse program;
– pornit 55 de cauze contravenţionale;
– efectuat peste 40 de percheziţii;
– dispus constatări tehnico-ştiinţifice asupra sistemelor informatice ridicate;
– sancţionat 13 persoane;
– întocmit sesizări în adresa persoanelor juridice şi instituţiilor în vederea înlăturării cauzelor şi condiţiilor care au dus la valorificarea ilegală a operelor;
– expediat scrisori de informare cu privire la necesitatea respectării drepturilor de autor şi a drepturilor conexe la utilizarea şi posesia programelor pentru calculator.

Dacă în urma examinărilor efectuate vor fi stabilite elemente ale unor infracţiuni, va fi pornită urmărirea penală în privinţa fiecărei persoane vinovate.

În prezent, se întreprind măsurile prevăzute de lege pentru identificarea persoanelor care valorifică ilegal programe pentru calculator. Astfel, persoanele vinovate riscă să fie atrase la răspundere contravenţională sau, după caz, la răspundere penală.

Totodată, Procuratura Generală informează că, potrivit Tratatului Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale privind dreptul de autor, programele software sunt protejate ca şi operele literare, în sensul art.2 din Convenţia de la Berna. Protecţia prevăzută se aplică programelor software indiferent de modul sau forma de exprimare, astfel ridicînd nivelul de securitate informatică şi protejînd proprietatea intelectuală.

Potrivit ultimului Raport naţional privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în industria de software din R. Moldova, un studiu realizat de Business Software Alliance (BSA) constată o rată a pirateriei software globală estimată la 42% (valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 mld. USD) pentru anul 2011, calculată prin raportul dintre unităţile de soft piratat instalate şi totalul de soft instalat.

De notat că, în corespundere cu studiul BSA „ameninţările de securitate sunt pe primul loc printre motivele pentru a nu folosi software illegal”, realizat la 24 iunie 2014, rata la care software-ul de PC-uri a fost instalat fără licenţele corespunzătoare în R. Moldova a fost de 90% în 2013, fără modificări faţă de anul 2011. Valoarea comercială a acestui software fără licenţă a totalizat 57 milioane dolari SUA.

Sursa: Procuratura Generală