Principală  —  IMPORTANTE   —   Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, în…

Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului, în vizită preventivă la Brigada nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare”, acolo de unde recent doi soldați au fugit

Reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului anunță că au efectuat marți, 1 februarie, o vizită preventivă și de documentare la Brigada nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare”, acolo de unde recent doi soldați au fugit.

Potrivit reprezentanților Ombudsman, vizita a avut drept scop monitorizarea situației privind respectarea drepturilor militarilor în termen împotriva torturii și a altor forme de pedeapsă, tratamente inumane și degradante (condițiile materiale din cazarme, alimentație, servicii medicale, psihologice, mecanismul de redresare a plângerilor și de înregistrare a incidentelor).

„Echipa de vizită a avut acces neîngrădit la informațiile solicitate și în locațiile unității militare. Menționăm că, una dintre tematicile abordate în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Brigăzii militare a fost implementarea politicilor non-discriminatorii de jure versus de facto în unitatea militară”, anunță Oficiul Avocatului Poporului.

În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite, în temeiul art. 24 al Legii nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului faţă de militarii în termen, a îmbunătăţirii condiţiilor materiale de cazare şi a prevenirii torturii. 

La 28 ianuarie, Ministerul Apărării a anunțat că a pornit o anchetă internă după ce doi soldați au fugit de pe poligonul de la Bulboaca, unde făceau serviciul militar.

Ulterior, unul dintre soldați a revenit benevol duminică, 30 ianuarie, în unitate, iar cel de-al doilea soldat a fost găsit de către angajații ministerului și a revenit în unitate.

Anterior, Ziarul de Gardă a relatat despre cazul lui Marin Pavlescu, un tânăr militar în termen care se afla în concediu și a făcut public un mesaj video pe contul personal de Instagram, în care și-a făcut publică orientarea sexuală și a declarat că nu se va mai întoarce în armată, deoarece a fost supus abuzurilor și tratamentului degradant, după ce s-a aflat despre identitatea lui sexuală. Detalii aici

VIDEO/ Armata de care fug recruții