Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prim-ministra Gavrilița a anunțat condițiile…

Prim-ministra Gavrilița a anunțat condițiile în care în R. Moldova ar putea fi instituită stare de urgență, iar școlile ar trece la învățământ online

„Dacă R. Moldova va trece de un anumit prag de alertă (roșu), pe care încă nu l-am atins, atunci am putea lua în considerație declararea stării de urgență și întreprinderea unor altor măsuri de restricție”. Declarația a fost făcută marți, 19 octombrie, de către prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am adoptat încă în septembrie la ședința Comisie Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) un sistem predictibil de măsuri de protecție bazate pe incidența cazurilor de infectare și gradele de alertă. Toată lumea știe care sunt măsurile de protecție. Dacă vom trece de un anumit prag pe care nu l-am atins atunci am putea lua în considerație declararea stării de urgență și întreprinderea unor altor măsuri. Încă suntem departe de acest prag și suntem departe de a introduce măsuri de restricții adiționale. Din cauza creșterii numărului de infectări vom activiza procesul de promovare a vaccinării”, a declarat prim-ministra.

În context, prim-ministra a declarat că motivul prelungirii vacanței de toamnă a elevilor este rata de creștere a cazurilor COVID-19.

La 18 octombrie, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că vacanța de toamnă a elevilor va fi prelungită cu două zile în contextul prevenirii răspândirii COVID-19. Detalii aici.

La 1 octombrie au intrat în vigoare măsurile de sănătate publică aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Măsurile sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare și pragul de alertă înregistrat în fiecare localitate din țară. Astfel, în restaurante, cafenele și alte unități publice va fi permis accesul doar în baza certificatului COVID-19, dacă localitatea este în pragul de alertă roșu.

Astfel, Comisia a adaptat pragurile de incidență de infectare cu COVID-19 recomandate de Organizația Mondială a Sănătății la necesitățile sistemului de sănătate și la realitățile economice și sociale ale R. Moldova. 

Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o  capacitate de 50%  vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.