Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Autorității Naționale de Integritate…

Președinta Autorității Naționale de Integritate a contestat în instanța de judecată încheierea judecătorului de instrucție privind autorizarea perchezițiilor la domiciliu său

Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, a depus un recurs marți, 1 februarie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, prin care contestă încheierea judecătorului de instrucție privind autorizarea percheziției desfășurate joi, 27 ianuarie curent.

Despre asta anunță responsabilii de comunicare din cadrul ANI care au emis o declarație prin care au anunțat despre faptul că șefa ANI s-a prezentat marți la Procuratura Generală unde i s-a adus la cunoștință drepturile sale și calitatea de bănuit în cauza penală inițiată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

„Președinta ANI s-a prezentat, marți, 01 februarie, ora 15:00, la organul de urmărire penală, unde i s-a adus la cunoștință drepturile sale și calitatea de bănuit în cauza penală inițiată săptămâna trecută de procurorii anticorupției în baza unei scrisori anonime. Președinta ANI respinge invinuirile aduse și pledează nevinovată. Toate acțiunile intreprinse în mandatul său au fost realizate în strictă conformitate cu legea, asigurând transparență în activitate, dar și în acțiunile ce vizează achizițiile publice. Acest fapt, este confirmat de rapoartele de audit și alte informații care permament au fost reactualizate și publicate pe pagina web a Autorității. Totodată, Curtea de Conturi a efectuează anual misiuni de audit în cadrul ANI și nu a semnalat careva neconcordanțe de ordin penal”, se menționează în nota ANI.

Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, a fost audiată marți, 1 februarie, de procurorii anticorupție și a fost recunoscută în calitate de bănuită în cadrul dosarului penal privind depășirea atribuțiilor de serviciu. În cadrul procedurii de recunoaștere și audiere ea nu și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuită și a solicitat termen pentru a se pregăti de audieri.

Solicitată de Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat faptul că în cadrul procedurii de astăzi președinta ANI nu a dat careva declarații, solicitând termen pentru a se pregăti de audieri.

Președinta ANI și o angajată a instituției sunt cercetate pentru faptul că, depășind atribuțiile de serviciu, prin acțiunile lor ar fi cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126 570 lei.

Pe 27 ianuarie curent, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul președintei ANI, în automobilul de serviciu și automobilul personal al acesteia, precum și în biroul de serviciu din incinta ANI. Perchezițiile au avut loc la domiciliul angajatei ANI și în două birouri de serviciu utilizate de aceasta din incinta ANI, precum și la sediul celor doi agenți economici cu care au fost încheiate contractele.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate telefoane, calculatoare, documente, agende și alte înscrisuri, care urmează să fie cercetate de către procurori și să le dea o apreciere asupra relevanței probatorii a acestora pe cazul investigat.