Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Președinția anunță despre inițierea procesului…

Președinția anunță despre inițierea procesului de modificare a Regulamentului de examinare a cererilor de grațiere

Foto: Presedinte.md

Instituția prezidențială anunță, luni, 6 decembrie, în conformitate cu art. 9 din Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, inițierea procesului de elaborare a proiectului de decret pentru modificarea Decretului nr. 1646/2000 privind aprobarea Regulamentului de examinare a cererilor de grațiere și de acordare a grațierii individuale condamnaților.

În context, pentru sporirea calității proiectului, Administrația Prezidențială solicită respectuos implicarea activă a tuturor subiecților interesați prin prezentarea propunerilor, însoțite de argumentele de rigoare, la următoarele adrese electronice: v.poghirca@prm.md și l.tonu@prm.md.

Termen pentru prezentarea propunerilor: 30 de zile.

Ziarul de Gardă a scris despre cazul Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii condamnată pentru escrocherie, din motiv că nu a stins datoriile față de partea vătămată și nu și-a recunoscut vina. În noiembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că regulamentul de examinare a cererilor de grațiere ar urma să fie modificat.

În 2020, ZdG a constatat că Natalia Ursachi a împrumutat 2 500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. 

La 21 decembrie 2018, Judecătoria Drochia a recunoscut-o pe Natalia Ursachi vinovată de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, condamnând-o la 8 ani de închisoare în penitenciar pentru femei de tip închis. Judecătoarea Lucia Grădinari a mai hotărât încasarea în beneficiul lui Vitalie Plugari a sumei de 11 200 de euro sau echivalentul acesteia în lei, precum și transmiterea automobilului în posesia acestuia, care se afla „la păstrare” la o altă persoană.

La 25 februarie 2020, Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11 200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8 700 de euro și datoria de 2 500 de euro.