Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările companiei „Moldovagaz” referitoare la…

Precizările companiei „Moldovagaz” referitoare la consumul de gaze naturale

În legătură cu avertismentele cu privire la posibila deconectare a gazelor naturale în cazul refuzului companiilor de a trece la consum econom, apărute în spațiul public, SA „Moldovagaz” a emis marți, 19 octombrie, o notă informativă, prin care declară că astfel de apeluri de la conducerea unor filiale ale companiilor de distribuție a gazelor „nu reflectă poziția generală a întreprinderii și nu ar trebui percepute la propriu”.

„În apelurile companiilor de distribuție a gazelor se menționează despre dreptul operatorilor sistemelor de distribuție de a limita sau, în cazuri excepționale, de a deconecta locurile de consum de gaze în situații de urgență pe piața gazelor naturale, precum și în cazurile de perturbare a regimului de funcționare a obiectelor sistemului de gaze naturale”, anunță „Moldovagaz”.

La ziua de azi, în pofida deficitului de gaze naturale, problema deconectării consumatorilor de la rețea, în special a celor din categoria protejată, nu ar trebui considerată ca un scenariu realist, susțin reprezentanții companiei.

„În același timp, îndemnul recent al SA „Moldovagaz” către consumatorii săi de a optimiza, în măsura posibilităților, consumul de gaze naturale rămâne extrem de relevant. Nu în ultimul rând, acesta vizează întreprinderile industriale (consumatorii noncasnici), pe care le rugăm să respecte cu strictețe volumele contractuale zilnice și lunare de consumul de gaze naturale, anunțate anterior”, se mai arată în nota informativă.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că în perioada 18-19 octombrie va efectua o vizită de lucru în Polonia în cadrul căreia va discuta despre furnizarea gazelor naturale în R. Moldova. Detalii aici.

Pe 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.