Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările CEC în legătură cu…

Precizările CEC în legătură cu desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Bălți

Imagine-simbol. Foto: ZdG

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) anunță că în cazul în care Curtea de Apel Bălți va casa decizia Judecătoriei Bălți privind excluderea candidatei Partidului „ȘOR” Marina Tauber din cursa electorală, mai exact Tauber rămâne în cursă, secțiile de vot pentru alegerile de duminică, 5 decembrie, vor fi deschise la 7:00, în regim obișnuit. Regula este valabilă și pentru condiția în care până la ora deschiderii secțiilor de vot instanța de apel nu va pronunța nicio decizie în acest sens.

În cazul în care Curtea de Apel Bălți menține decizia Judecătoriei Bălți care a decis excluderea Marinei Tauber din cursa pentru alegerile de la Bălți, responsabilii de la CEC anunță că membrii Comisiei se vor întruni de urgență în ședință extraordinară pentru a lua o decizie în legătură cu desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor de la Bălți.

Nota emisă de CEC:

„În contextul examinării de către Curtea Supremă de Justiție a strămutării cererii de apel, Comisia Electorală Centrală (CEC) informează opinia publică despre acțiunile ulterioare ce țin de desfășurarea turului II de scrutin în municipiul Bălți. Subliniem că cererea de bază examinată de instanța de apel are ca obiect anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic „Şor” la funcția de primar al municipiului Bălți.

În aceste condiții și ținând cont de faptul că până la deschiderea secțiilor de votare au rămas ore numărate, CEC anunță că membrii sunt în așteptarea deciziei definitive și executorii a instanței de apel pentru a se expune asupra tuturor aspectelor ce țin de procedurile electorale ulterioare.  

În cazul în care instanța va respinge apelul declarat de Comisie, casând hotărârea Judecătoriei Bălți, sau nu se va expune până la începerea procesului de votare, cele 60 secții de votare din mun. Bălți se vor deschide în regim obișnuit, la ora 7:00, pentru desfășurarea turului II de scrutin.

În cazul în care Curtea de Apel va menține decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral, indiferent de ora pronunțării deciziei, membrii Comisiei se vor întruni de urgență în ședință extraordinară pentru a se expune asupra desfășurării turului II de scrutin, dacă nu sunt întrunite cerințele prevăzute de art.145 alin. (2) din Codul electoral”.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) examinează în aceste momente cererea de strămutare a judecării cauzei în privința candidatei Partidului Politic ȘOR, Marina Tauber, la cursa pentru Primăria Bălți, de la Curtea de Apel (CA) Bălți la o altă instanță de apel. DETALII AICI

Pentru alegerea primarului municipiului Bălți CEC a tipărit 102 105 buletine de vot pe care apar numele celor doi contracandidați. Marina Tauber și Nicolai Grigorișin au ajuns în turul doi al alegerilor locale noi de la Bălți, după ce la scrutinul din 21 noiembrie curent au obținut cele mai multe voturi.

Marina Tauber, Partidul Politic „Șor” – 15 918 de voturi (47,93%)
Nicolai Grigorișin, candidat independent – 6 951 (20,93%)