Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Pragul epidemic la gripă a…

Pragul epidemic la gripă a fost depăşit

Numărul bolnavilor care suferă de infecţii ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a fost în creștere săptămâna trecută (1-7 februarie 2016), și a constituit 347,3 la 100.000 populație, depășind astfel pragul epidemic de 313,96 la 100.000 populație.

Săptămana trecută au fost înregistrate 12.346 de cazuri de IACRS, atestându-se o creștere de 1,2 ori, faţă de perioada 25-31 ianuarie a anului curent. Totodată, săptămâna trecută au fost înregistrate 155 de cazuri de gripă sezonieră clinică. Până la data de 8 februarie 2016, în total în țară au fost înregistrate 311 cazuri de gripă sezonieră.

Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice asigură supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și intensifică controlul măsurilor de profilaxie și combatere în instituțiile preșcolare, școlare, de învățămînt preuniversitar și universitar, la întreprinderi și instituții medicale.

Pentru a evita molipsirea şi complicaţiile grave ale bolii, respectaţi minuţios următoarele măsuri şi acţiuni simple de prevenire:
– Evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
– În cazul evoluţiei bolii în formă uşoară, se recomandă să staţi acasă şi să consultaţi medicul de familie (70% cazuri au o manifestare clinică uşoară);
– În cazul evoluţiei bolii în formă mai gravă, mai ales în cazul bolii la copiii mici, la persoanele vârstnice cu diferite boli cronice, la femeile însărcinate, se consultă obligatoriu medicul de familie pentru prescrierea și administrarea tratamentului medicamentos adecvat;
– Dacă sunteţi bolnav, limitaţi la maximum contactul cu alte persoane, pentru a preveni infectarea lor, purtaţi mască.