Principală  —  IMPORTANTE   —   Organizațiile societății civile condamnă tentativele…

Organizațiile societății civile condamnă tentativele de intimidare în adresa jurnaliștilor de mediu și activiștilor civici, din partea deputatului PAS, Alexandru Trubca

Mai multe organizații ale societății civile, între care și Asociația „Media-Guard”, își exprimă îngrijorarea cu privire la tentativa de intimidare în adresa unor jurnaliști de mediu și activiști civici, din partea deputatului PAS, Alexandru Trubca. Incidentul a avut loc după ce mai mulți activiști de mediu, între care Alecu Reniță și Lilia Curchi, dar și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, s-au pronunțat împotriva incinerării anvelopelor uzate.

La 7 februarie 2022, în cadrul ședinței organizate de Comisia Parlamentară Mediu și Dezvoltare Regională pe subiectul incinerării anvelopelor, deputatul PAS, Alexandru Trubca, a avut o reacție condamnabilă în raport cu Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și activiștii de mediu, Alecu Reniță și Lilia Curchi. 

Deputatul a învinuit-o pe Maia Bănărescu de faptul că a luat atitudine doar față de inițiativa de a permite incinerarea și coincinerarea anvelopelor, și a ignorant alte probleme, care, în viziunea lui, ar fi trebuit să aibă prioritate. 

Totodată, Alexandru Trubca i-a atacat pe Lilia Curchi, jurnalistă de mediu cu experiență în domeniu de aproape 20 de ani, coordonatoarea Grupului de Lucru nr 3 a Platformei Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic și pe Alecu Reniță, expert de mediu de peste 30 de ani, jurnalist de mediu, autor al mai multor proiecte legislative de mediu, fost deputat și membru al Comisiei Parlamentare Mediu, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu, ci doar jurnaliști.

Mai mult, la replica lui Alecu Reniță despre calitatea sa de expert, Alexandru Trubca a recurs la o amenințare directă: „Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs din bani publici”. 

Organizațiile societății civile semnatare ale declarației condamnă acțiunea de intimidare manifestată de deputatul Alexandru Trubca în sediul Parlamentului și consideră că aceasta este orientată spre defăimarea jurnalismului de mediu și a experților de mediu, că descurajează demersurile orientate spre protecția mediului ale organizațiilor neguvernamentale, activiștilor  și instituțiilor mass-media.

Semnatarii, solicită:

1. conducerii Parlamentului și fracțiunii PAS să ia act de comportamentul inadecvat al deputatului și să vină cu o reacție a comisiei de etică în acest sens, considerând deosebit de grav gestul lui A. Trubca să folosească mandatul de deputat și Parlamentul R. Moldova pentru a amenința și intimida;

2. deputatului Alexandru Trubca să ceară scuze de la persoanele vizate, să adopte un limbaj decent și să se abțină pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță, amenințări sau șantaj în raport cu activiștii de mediu și jurnaliștii, și cu orice alt cetățean/instituție din Republica Moldova.

Reacția deputatului Alexandru Trubca

Contactat de Asociația „Media Guard”, deputatul Alexandru Trubca a recunoscut că exprimarea sa nu a fost una diplomatică, dar neagă faptul că aceasta ar reprezenta o intimidare.

„Nu consider că verificarea eficienței utilizării banilor publici reprezintă o intimidare, pentru că atunci ar trebui să desființăm Curtea de Conturi și Inspecția Financiară, că ei numai cu asta se ocupă. Eu azi am făcut o solicitare la Ministerul Mediului în care am cerut să îmi prezinte informația cu privire la utilizarea resurselor din Fondul Ecologic pe domeniul de finanțare, comunicare și informare de mediu din 2005 până în prezent. Vom încerca să analizăm cât de eficient au fost utilizați acești bani și care a fost impactul asupra conștientizării de mediu în Republica Moldova.

Probabil exprimarea nu a fost cea mai diplomatică, recunosc acest lucru, dar a fost la capătul unei ședințe de 3 ore, în care am auzit cel puțin șase învinuiri ale reprezentanților societății civile că se prevede apărarea intereselor anumitor agenți economici prin aprobarea acestui proiect de lege, ceea ce este o insinuare gravă. Probabil de asta am răbufnit, dar sub nicio formă nu este o răfuială cu domnul Reniță”, a menționat Alexandru Trubca.

Semnatarii declarației:

  1. AO Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor
  2. AO Academia de Creaţie şi Inovaţii Mediatice
  3. AO Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii
  4. AO Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă
  5. Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”
  6. Asociația Obștească Agenţia pentru Dezvoltare Regională (AO ADR) „Habitat”
  7. AO Centrul Republican „Gutta-Club”
  8. AO Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile  
  9. Transparency International Moldova
  10. Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”
  11. Centrul „Acces-info” 
  12. Asociația Media-Guard
  13. Asociația Obștească Proiectul media CU SENS 
  14. Institutul Verde European din Republica Moldova
  15. Asociația Presei Electronice (APEL)
  16. Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău”
  17. AO Media-Grup Meridian
  18. Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu
  19. AO Cutezatorul
  20. Centrul pentru Politici și analize în Sănătate (Redacția Sănătate INFO)