Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Obiceiurile respectate în Săptămâna Mare

Obiceiurile respectate în Săptămâna Mare

Zilele dinaintea Învierii Domnului sunt pentru creștini o ocazie în plus de a se pregăti duhovnicește pentru una dintre cele mai mari sărbători creştine. Pe lângă rânduielile bisericeşti, credincioşii respectă cu sfinţenie, în Săptămâna Mare, şi o serie de obiceiuri populare, convinşi că, astfel, vor avea sănătate şi noroc tot anul.

– Ouăle se vopsesc în Joia Mare
Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare au puterea de a-i proteja pe cei ai casei de rele şi că nu se strică. Gospodinele evită să vopsească ouă în Vinerea Mare, întrucât în această zi nu este bine să munceşti.

– Nunta urzicilor
Nu se consumă urzici şi oţet înainte de Paşte. Joia Mare este ziua în care încep să înflorească urzicile, iar plantele nu mai sunt comestibile, dar credincioşii pun interdicţia pe seama faptului că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici şi obligat să-şi umezească buzele în oţet.

– Spălatul picioarelor
În Joia Mare, în unele mănăstiri, stareţul reproduce un gest al Mântuitorului Iisus Hristos de dinainte de Cina Cea de Taină. În smerenie, stareţul spală picioarele a 12 monahi din mănăstire, aşa cum Iisus Hristos a spălat picioarele discipolilor Lui.

– Nu se doarme în Joia Mare
În credinţa populară, cine doarme în Joia Mare va fi leneş tot anul. De asemenea, se spune că aceste persoane nu vor reuşi să ducă un lucru la bun sfârşit, chiar dacă sarcina este una destul de uşor de îndeplinit.

– Întoarcerea morţilor acasă
În lumea satului românesc a dăinuit credinţa că cei trecuţi la cele veşnice se întorc la vechile lor locuinţe în Joia Mare. De aceea, în această zi, femeile împart la biserică sau la cimitir colaci, fiertură de grâu şi chiar ouă roşii. Noaptea, cei care au pierdut pe cineva drag aprind focuri din boz şi nuiele în curte, pentru ca sufletele morţilor să găsească mai uşor drumul spre casă. Pe fiecare masă se pune un blid cu mâncare sau apă şi linguri de lemn. În această zi nu se spală rufe, întrucât există credinţa că morţii vor primi, în loc de pomană, apa murdară.

– Post negru în Vinerea Seacă
Credincioşii cred că dacă ţin post negru în Vinerea Seacă vor fi feriţi de rele şi vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Oamenii din Moldova cred că dacă ţin post negru se vor vindeca de bolile de piele.

– Nu se merge la frizer în Vinerea Mare
Superstiţioşii evită să se tundă în Vinerea Mare, întrucât se tem că le va muri cineva din familie. Există însă şi zone din Moldova unde oamenii cred că vor fi feriţi de durerile de dinţi dacă merg la frizer în această zi.

– Trecerea pe sub Masă
Credincioşii care merg la biserică în Vinerea Mare pot trece în genunchi pe sub masa cu Sfântul Epitaf, pentru a le fi iertate păcatele. Trecerea pe sub masă simbolizează şi coborârea în mormânt a Mântuitorului.

– Lumânările de la Înviere, talismanul casei
Lumânările cu care s-a luat lumină în noaptea de Înviere sunt considerate un adevărat talisman al casei. Se spune că cei care au probleme vor primi un ajutor divin dacă aprind lumânările în faţa unei icoane. De asemenea, în unele zone, oamenii aprind aceste lumânări atunci când vor să se oprească furtuna.

– Spălatul pe faţă după Învierea Domnului
În prima zi de Paşte, dimineaţa, în unele zone s-a păstrat datina spălării pe faţă cu apa dintr-un vas în care s-a pus un ou înroşit, o monedă de argint sau un fir de busuioc. Conform obiceiului, pentru a fi frumoşi şi îmbujoraţi tot anul, credincioşii îşi freacă apoi ambii obraji cu oul roşu. Bătrânii cred că cei care ciocnesc ouă în prima zi de Paşte se vor întâlni şi pe lumea cealaltă. Potrivit tradiţiei, oamenii care mănâncă un ou cu două gălbenuşuri îşi vor găsi ursitul până la sfârşitul anului.

Sursa: adevarul.ro