Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, despre…

Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, despre protestul transportatorilor din PMAN: „Nu înțelegem logica de a solicita majorarea tarifului, dacă atunci când solicităm date concrete în baza cărora să luăm această decizie, nu avem nicio reacție”

„Reiterez același mesaj menționat anterior. Una dintre principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”. Asta transmite joi, 16 decembrie, vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în legătură cu protestul desfășurat de un grup de transportatori în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), acolo unde în această dimineață au parcat și peste 100 de unități de transport.

„Cum am și precizat, noi am dat curs tuturor demersurilor transportatorilor, am avut mai multe ședințe și am agreat că ministerul va face calculele pentru tariful real. Vă aducem la cunoștință, că la data de 16 noiembrie, în atenția transportatorilor a fost expediat un demers de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, pentru a oferi informațiile necesare pe marginea calculelor tarifelor. Până la ziua de astăzi am recepționat informații și date doar de la 9 operatori de transport, din 67. Din aceștia 9, doar 7 au prezentat informațiile conform demersului trimis.

Vicepremierul Spînu susține că „nu înțelege logica de a solicita majorarea tarifului, dacă atunci când autoritățile le solicită transportatorilor date concrete în baza cărora să fie luată această decizie, nu au nicio reacție”.

„De fiecare dată, am spus că apreciem dreptul de a protesta, îl susținem și nu vom crea impedimente pentru desfășurarea acestor manifestări. Colegii mei de la minister, la moment, au analizat datele contabile recepționate de la transportatori, ANTA și BNS. În continuare, în baza datelor, rapoartelor, notelor informative și expertizelor care au stat la baza reglementării tarifelor anterioare, în conformitate cu Metodologia de calculare a tarifelor pentru serviciile de transportare a călătorilor, ministerul va prezenta în scurt timp calculele efectuate pentru tarifele de transport de pasageri. Și dacă mă întrebați de ce se tergiversează? E datorită faptului că am primit răspunsuri, așa cum am menționat mai sus, doar de la 9 operatori de transport. Menționez că am mizat pe conlucrare și deschidere din partea transportatorilor. Ne-am așteptat ca majoritatea să dea curs solicitării noastre de a prezenta datele și în baza normelor legale, având la bază metodologia de comun să agreem care este tariful real. Însă acest lucru nici până astăzi nu s-a clarificat”, mai spune ministrul Infrastructurii.

Andrei Spînu susține că urmează ca săptămâna viitoare să aibă o nouă întâlnire cu mai mulți operatori de transport rutier pentru discuta pe marginea acestui subiect.

Transportatorii organizează joi, 16 decembrie, un protest, cu sistarea rutelor naționale, împotriva Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

Zeci de microbuze stau parcate în Piața Marii Adunări Naționale.

Transportatorii solicită ca reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) să efectueze calculele și să aprobe tarifele la serviciile de autogară și la serviciile de transport.

Citiți și: Transportatorii susțin vor protesta joi împotriva MIDR și ANTA, în PMAN: „Angajații ANTA și MIDR se implică în acte evidente de corupție și atacuri raider”

Anterior, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat că joi, 16 decembrie, transportatorii vor organiza un protest împotriva Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și vor sista câteva curse regulate.

Potrivit APOTA, transportatorii solicită ca reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) să efectueze calculele și să aprobe tarifele la serviciile de autogară și la serviciile de transport. În context, transportatorii acuză MIDR și ANTA de „acte de corupție și atacuri raider”.

La 13 decembrie, Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” a emis o declarație prin care anunță că un grup de transportatori se vor alătură protestului care va fi organizat, la 16 decembrie, de către Asociația Patronală „APOTA” în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) împotriva Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA).

Citiți și: DOC/ Transportatorii solicită, repetat, ministrului Infrastructurii majorarea tarifelor pentru călătorii și amenință cu proteste: „Vom anunța data organizării unui protest care va include prezența în PMAN a cel puțin 200 unități de transport”

Pe 25 noiembrie, transportatorii au ieșit la un protest în PMAN, pentru a cere majorarea tarifelor pentru călătorii. Detalii aici.

Atunci,viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că „una din principalele sale preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”. Detalii aici