Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministerul Sănătății vine cu explicații…

Ministerul Sănătății vine cu explicații privind majorarea tarifelor la serviciile medicale

Ministerul Sănătății (MS) a venit cu o reacție după ce mai mulți oameni au început să protesteze împotriva majorării tarifelor la serviciile medicale.

„Noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii R. Moldova care dețin poliță de asigurare medicală. Mai exact, aproape 86 la sută din populație va avea acces la servicii medicale gratuite și tratamente compensate. Menționăm, de asemenea, speculațiile lansate pe spațiul public potrivit cărora majorarea tarifelor va limita accesul oamenilor, în special a celor cu venituri mici, la servicii medicale sunt neîntemeiate și false”, se arată într-un comunicat de presă a Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că persoanele, care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Pentru a benefica de asigurare medicală din partea statului, aceste persoane vor trebui să aibă oficial statut de șomer sau de beneficar de ajutoare sociale. Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Guvernul achită costul polițelor medicale pentru 15 categorii de cetățeni: preșcolari, elevi, studenți, rezidenți, doctoranzi, gravide, lăuze, persoane cu nevoi speciale,  persoane cu statut de șomer, mame cu patru sau mai mulți copii și beneficiari de ajutoare sociale.

„În consecință, pentru aceste categorii de cetățeni accesul la sanătate nu va fi un lux, ci un drept garantat de stat. Mai mult, oamenii asigurați medical de Guvern, adică cei care au venituri mici, care nu au un loc de muncă, care sunt în incapacitate de muncă, vor beneficia, datorită tarifelor majorate, de servicii medicale și tratamente mult mai calitative.
Precizăm că, potrivit prevederilor legale, ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani. Aceasta este o măsură obligatorie pentru buna funcționare a sistemului de sănătate, aplicată în întreaga lume. Această măsură permite ca, anual, să fie implementate metode noi de diagnostic și tratament, care oferă posibilitatea medicilor să identifice rapid și cu precizie boala, și să aplice terapia potrivită”, susțin cei de la MS.