Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Sănătății anunță că în…

Ministerul Sănătății anunță că în 19 localități din raionul Orhei a fost stabilit cod roșu de alertă epidemiologică

Ministerul Sănătății (MS) anunță joi, 27 ianuarie, că în ultimele două săptămâni în raionul Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, astfel în 19 localități a fost instituit cod roșu de alertă epidemiologică.

Potrivit MS, în perioada 24-26 ianuarie, în raionul Orhei, au fost confirmate 290 de cazuri de COVID-19, dintre care 29 – în rândul copiilor.

În raionul Orhei a fost instituit pragul de alertă roșu, la 24 ianuarie fiind înregistrată o incidență de 258 de cazuri la 100 mii populație. În total, cod roșu este stabilit în 19 localități din raionul Orhei.

Potrivit datelor CSP Orhei, la 26 ianuarie, cazuri de COVID-19 sunt confirmate în 23 de instituții de învățământ general, unde sunt infectați 47 de elevi și 33 de cadre didactice/personal auxiliar. Totodată, în autoizolare sunt peste 600 de elevi din instituțiile menționate.  

În perioada 17 ianuarie – 23 ianuarie curent, au fost confirmate 299 de cazuri noi de COVID-19, mai mult comparativ cu perioada 10 ianuarie –16 ianuarie curent, când au fost confirmate 128 de infectări.

Ministerul Sănătății îndeamnă Administrația Publică Locală (APL) a municipiul Orhei să respecte toate măsurile impuse la nivel național prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) nr.2 din 20 ianuarie 2022, pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a ne întoarce toți împreună cât mai curând la normalitate.

La 25 ianuarie, autoritățile din Orhei și-au revizuit și modificat parțial decizia in legătura cu desfășurarea procesului de învățământ, după ce IGP a început sa le investigheze acțiunile. Detalii aici

CTESP a decis că în instituțiile în care 30% din clase se află în regim de autoizolare vor trece la procesul educațional cu desfășurare în regim online, iar în instituțiile în care nu se atestă acest procentaj procesul educațional se va desfășura cu prezența fizică a elevilor.

Inspectoratul General al Poliție a anunțat că investighează legalitatea acțiunilor Consiliului raional și ale Primăriei municipiului Orhei, care au adoptat proprii măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, ignorând decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Detalii aici

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică Orhei a decis sâmătă să nu ia act de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică emisă joi, 20 ianuarie, prin care elevii vor studia online în următoarele două săptămâni, începând cu ziua de 24 ianuarie curent, iar nunțile și alte petreceri au fost sistate.

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul R. Moldova a declarat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii. Detalii aici

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.