Principală  —  IMPORTANTE   —   Medicii avertizează: „Un certificat fals…

Medicii avertizează: „Un certificat fals de vaccinare înseamnă un potențial pacient cu formă gravă”

Imagine-simbol

Lucrători din sistemul medical al R. Moldova atenționează, în contextul pandemiei de COVID-19, despre pericolul certificatelor false de vaccinare. Ei punctează că acestea din urmă sunt o încălcare a „celui mai sacru drept al cetățeanului” – cel de a fi protejat și că, în plină creștere a numărului de infectări, vaccinarea rămâne singura soluție pentru a depăși această criză.

ZdG a discutat cu medici de la mai multe instituții medicale despre felul în care certificatele false au impact asupra muncii lor. Deși își pot da seama când un pacient nu a fost vaccinat cu adevărat, dincolo de orice, ei afirmă că atunci când ajung pacienții la ei, primul lucru de care se ocupă e vindecarea lor.

„Au fost bănuieli și ne-am zis că ar trebui să vorbim cu rudele…”

Șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR), Alexandru Botizatu, este primul lucrător medical din R. Moldova care s-a vaccinat. Se întâmpla la începutul lunii martie a acestui an. La 15 minute după prima doză administrată, a ieșit să vorbească cu presa, iar apoi a revenit la muncă. El continuă să se ocupe de pacienții gravi, ajunși la SCR. 

Mai întâi de toate, medicul are misiunea să-și dea seama dacă pacientul prezintă o formă gravă, medie sau ușoară de boală. La Terapia Intensivă (TI) avem pacienți cu complicații ale infecției COVID, care dezvoltă forme grave de patologie. 

Din experiența valului respectiv, observăm că pacienții vaccinați fac o formă mai puțin gravă decât cei nevaccinați. Este adevărat că, la un moment dat, au apărut și pacienți vaccinați care s-au infectat. Atunci, subiectiv, ne-am pus întrebarea dacă unul sau alt pacient chiar este sau nu vaccinat. Dar asta doar la nivel de întrebare, pentru că, până la urmă, noi luptăm cu o formă gravă de boală provocată de virus, și în acel moment scopul principal este salvarea pacientului”, susține medicul. 

El adaugă că lucrătorii din domeniul medical încearcă să transmită în continuare mesaje legate de necesitatea vaccinării, mai ales că sunt presupuneri legate de certificate false. 

Prin fiecare pacient, prin fiecare rudă transmitem mesajul că vaccinarea salvează și că dacă pacientul ar fi fost vaccinat, atunci ar fi suportat o formă mai ușoară. Am avut uneori bănuiala și ne-am zis că ar trebui să vorbim cu rudele, atunci când pacientul face o formă gravă de boală și avem impresia că nu ar fi fost vaccinat, dar nu ni s-a răspuns niciodată cu o confirmare, precum că nu ar fi vaccinat”, mai adaugă Botizatu. 

Odată consultate rudele pacienților respectivi, tot nu s-a ajuns la vreun numitor comun – „am primit răspunsuri de genul: „Nu știu”, „Singur a plecat la vaccinare”, „Nu am văzut cum s-a vaccinat”. Deci, acest lucru rămâne doar la nivel de presupuneri. Sunt pacienți vaccinați – rar, care prezintă o formă foarte gravă și noi presupunem că, de fapt, nu ar fi vaccinați, dar chiar nu contează în acea situație”. 

Medicul consideră că fenomenul certificatelor false afectează încrederea cetățenilor în sistemul medical, în general. „Cei care nu sunt în acest sistem și care nu cunosc detalii, întreabă – uite, aveți și pacienți vaccinați, auzim la știri că sunt și cu forme grave. Ei pun la îndoială faptul că vaccinul ajută prin prisma faptului că se tot vehiculează despre cum unele persoane își cumpără/falsifică certificate de vaccinare pentru unele sau alte facilități. 

Adevărul care se ascunde în acest fenomen, mai întâi de toate, ne consumă. Cu cât mai mulți pacienți sunt la TI, cu atât mai multe resurse se utilizează și, în primul rând, resurse umane, care sunt limitate. Iar acum sunt epuizate”, mai spune Botizatu. 

În opinia sa, ar fi de mare ajutor dacă societatea ar fi conștientă de faptul că un certificat fals de vaccinare este un potențial pacient cu formă gravă. „Asta este o infracțiune, de fapt. O încălcare a celui mai sacru drept al cetățeanului – acela de a fi protejat”. 

Șeful departamentului ATI de la SCR subliniază că oamenii ar trebui să aibă încredere în specialiști, că existența vaccinurilor este un mare avantaj în lupta cu virusul și că „un organism vaccinat este un organism puternic”. 

„Suntem în plin val patru și sunt afectate toate categoriile de persoane”

Elena Bivol este medic endocrinolog, cu  10 ani de experiență în spate. Muncește la Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime” din Chișinău și încă de la începuturi este implicată în lupta cu SARS CoV-2, activând la Centrul COVID-19 din Chișinău. 

Ea subliniază că pandemia nu e doar problema personalului medical, ci a întregii societăți. În opinia sa, este nevoie de un grad mult mai înalt de responsabilizare socială. 

Noi avem nevoie de suportul populației, prin menținerea măsurilor de izolare, prin menținerea respectării și distanțării fizice, dar și prin creșterea ratei de vaccinare. 

Asistăm la un fenomen de creștere rapidă a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19. 

Suntem în plin val patru, acum sunt afectate toate categoriile de persoane – de la tineri până la oameni în vârstă. Nu putem spune că este doar afectarea celor tineri sau a celor cu comorbidități. Avem toate categoriile de pacienți”, explică medicul. 

Elena Bivol adaugă că, deși acum medicii sunt mult mai experimentați în lupta cu virusul, mult mai siguri pe acțiuni și au mult mai multe informații despre evoluția și tratamentul acestei patologii, sunt cu toții epuizați și își doresc cel mai mult revenirea la o viață normală. 

Printre persoanele care se adresează în cadrul complexului Moldexpo sunt și pacienți vaccinați anterior, însă aceștia, de obicei, sunt cu forme mult mai ușoare de boală, care nu necesită oxigenoterapie sau suport ventilator suplimentar. Deci, evoluția bolii la ei este mult mai ușoară”, mai spune Bivol. 

Ea reiterează că este nevoie de mobilizarea întregii populații pentru o contribuție la rezolvarea situației de criză în care ne aflăm.

„Și atunci el a recunoscut că a făcut rost de un certificat fals…”

Ivan Cîvîrjîc este, de asemenea, unul dintre medicii care a lucrat chiar de la începutul pandemiei cu pacienți critici cu COVID-19, fiind repartizat în secția Reanimare a Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău (IMU). Ulterior, el a fost numit șef al secției respective. 

Medicul a povestit pentru ZdG despre cazul unui tânăr internat în spitalul respectiv și care afirma că s-a vaccinat.  „Noi am insistat să discutăm mai mult cu el, deoarece tabloul său clinic, dacă ar fi fost vaccinat, nu ar fi arătat așa, și atunci el a recunoscut că a făcut rost de un certificat fals. El a stat la noi la Reanimare cu o afectare pulmonară de 80%, având doar 36 de ani. A stat la TI două săptămâni și jumătate… Din câte înțelegem, nu vom putea să educăm societatea, tot ce ne rămâne e să o tratăm”, opinează medicul. 

El este de părere că cei care se ocupă de falsificarea acestor acte ar trebui pedepsiți – „și nu doar cei care au eliberat certificate, dar și cei care au încercat să le obțină”, însă pedeapsa ar trebui să fie una constructivă. 

La noi, statul a învățat să pedepsească cu bani, adică cu ceea ce oamenii nu au. Nu, nu trebuie așa. Iată, acei doctori care au eliberat certificate false și acei oameni care le-au procurat trebuie să vină să lucreze în folosul societății și, ținând cont de faptul că ei nu cred în existența virusului, să vină la Reanimare în secția de COVID. Echipați, pe 15 zile, să facă aici muncă în folosul comunității”, opinează Cîvîrjîc.  

Medicul concluzionează că pacienții ajunși în secția pe care o conduce, atunci când văd însă ce se petrece acolo – „foarte mulți oameni și insuficiență de oxigen” – înțeleg că, totuși, există acest virus, „dar din păcate, pentru unii dintre ei este prea târziu”.

„Cel mai mare risc și-l asumă persoana vaccinată fals”

Veronica Pascari este manageră la Centrul Consultativ Diagnostic IMSP AMT Râșcani. Zice că atât ea, cât și colegii săi cunosc despre fenomenul certificatelor false de vaccinare, dar consideră că cel mai mult resimte consecințele acestuia personalul medical din cadrul spitalelor – „anume atunci când pacienții dezvoltă forme grave de boală”. 

E foarte important ca acest lucru să fie știut și cunoscut de toată populația – vaccinarea protejează sănătatea atât a persoanei vaccinate, cât și a celor din apropierea sa. Până la momentul când persoana nevaccinată resimte toate efectele infectării, acestea pot fi transmise și rudelor, și apropiaților, și familiei, și colectivului unde activează sau beneficiază de servicii. Cel mai mare risc și-l asumă persoana vaccinată fals”, susține Pascari. 

Ea subliniază că, în ultimul timp, a crescut numărul persoanelor tinere infectate și care fac forme grave de boală -„acestea se soldează cu deces anume din motivul nevaccinării, necunoașterii și dezinformării sau a reticențelor care apar în mediul omului respectiv. Noi, ca lucrători medicali, recomandăm vaccinarea, avem vaccinuri de mai multe tipuri și puteți alege. Vă îndemnăm să vă protejați pe dvs., familia dvs. și pe ceilalți oameni de alături”. 

Totodată, afirmă că, în pofida faptului că s-a adaptat, împreună cu colegii săi, la modul de lucru pe timp de criză, își dorește, de rând cu ei, să poate activa la fel ca până la pandemie. 

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, 20 octombrie, că rata de vaccinare împotriva COVID-19 a atins pragul de 24%. Potrivit Ministerului Sănătății, în ultima lună, numărul celor care doresc să se vaccineze s-a înjumătățit, faţă de perioada de vară, când se administrau chiar şi până la 10 mii de doze pe zi. În acest context, autoritățile din Sănătate fac o avertizare publică cu privire la reducerea ratei de vaccinare în R. Moldova.