Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mândria satelor Congaz, Avdarma și…

Mândria satelor Congaz, Avdarma și Selemet: masaj, kinetoterapie, consultația logopedului și a psihologului, cursuri la calculator

Cele mai bune practici implementate în satele din Găgăuzia și cele din Cimișlia au fost descoperite la 3 august de echipa Programului Bunelor Practici, care a realizat o vizită de documentare în localitățile din sudul R. Moldova.
Tratament cu masaj, kinetoterapie, consultația logopedului și a psihologului, cursuri la calculator și activități interactive. Toate aceste servicii sunt oferite celor 51 de beneficiari ai Centrul de reabilitare „Raza soarelui” („Lucik solnța”) din satul Congaz, municipiul Comrat, care a trecut în casă nouă, după ce timp de cinci ani a activat în clădirea Casei de Cultură din localitate. Pe lângă sediul nou, copiii au parte și de un teren de joacă modern unde își pot petrece timpul liber. Zilnic, instituția este vizitată de peste 20 de copii cu necesități speciale, care au parte de programe individualizate.
Trecerea Centrului de reabilitare în sediul nou a fost posibilă unui parteneriat între administrația publică locală, agenții economici și ONG-urile din regiune. Pentru finanțarea Centrului de reabilitare „Raza soarelui”, autoritățile publice locale alocă anual 1,19 milioane lei.
„Inovația acestui proiect constă în faptul că pe durata implementării lui s-a implicat toată comunitatea, indiferent de percepțiile politice sau religioase. Proiectul le-a oferit copiilor și părinților lor o viață deplină, permițîndu-le să se integreze mai ușor în societate”, a menționat primarul satului Congaz, Mihail Esir.
Una din cele 42 de instituții preșcolare din regiunea găgăuză care a beneficiat de sprijnul financiar din partea Guvernului României este și grădinița „Ivușca” din satul Avdarma. La grădiniță a fost schimbat complet acoperișul și a fost construită sala de sport. Lucrările de amanajare a sălii de sport au inclusiv instalarea sistemului de energei și cel termic, montarea ferestrelor și izolarea termică a pereților exteriori. De asemenea, grădinița a primit mobilier nou și echipament necesar pentru sala de sport.
„Grădinița din localitatea noastră este una din puținele instituții preșcolare care are o sală modernă de sport pentru copii, ceea ce reprezintă un lucru inovativ”, a spus Ivan Casâm, primarul satului Avdarma. Instituţia de învăţământ preşcolar a fost reabilitată cu 1 milion 211 mii lei prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova”. Grădinița din satul Avdarma este frecventată de 140 de copii cu vârsta de la trei până la șapte ani.
De mai bine de doi ani prosopul popular a devenit cartea de vizită a satul Selemet din raionul Cimișlia, unde, începând cu anul 2015, are loc în festivalul iProsop. Prima ediție, desfășurată la 31 mai anul trecut, le-a oferit celor 5000 de vizitatori, ateliere de țesere a prosoapelor, concerte susținute de ansamblurile folclorice, activități educative pentru copii, expoziții, teatru gastronomic, concursuri și activități sportive. Astfel, evenimentul s-a bucurat de un adevărat succes, oferind localnicilor o nouă piață de desfacere, iar turiștilor o destinație inedită în sudul Moldovei.
Desfășurat la prima ediția, iProsop a reunit localnici, diaspora, turiști, și oameni de cultură pentru a sărbători și a reinventa tradiția prosopului național. „Obiectele patrimoniului cultural național se pierd odată cu trecerea timpului, însă este important ca localitățile rurale nu doar să redescopere vechile meșteșuguri, dar și să le prezinte într-o formă nouă publicului larg. Practica de țesere a prosopului național aproape dispare în satele Moldovei, însă prin organizarea evenimentului iProsop, am readus în atenția publicului unul din elementele cheie ale patrimoniului nostru național – prosopul”, este de părere Tatiana Badan, primarul satului Selemet.
Festivalul iProsop a fost organizat în 2015 cu suportul administrației publice locale, a Ministerului Culturii, Consiliul raional Cimișlia, AO „Familii migrante” și agenți economici, bugetul total al evenimentului fiind de 200 mii lei.
Satele Congaz, Avdarma și Selemet fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de echipa Programului Bunelor Practici în vara anului 2016.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul R. Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.