Principală  —  IMPORTANTE   —   Instituția publică „Teleradio-Moldova” ar putea…

Instituția publică „Teleradio-Moldova” ar putea fi întoarsă sub control parlamentar: „Membrii CA să fie demiși dacă Parlamentul respinge raportul anual de activitate”. Dacă proiectul va fi aprobat, actuala conducere a companiei va fi demisă

Sursă foto: Arhivă

Instituția Publică Națională a Audiovizualului, Compania „Teleradio Moldova” ar putea reveni sub control parlamentar. Membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au aprobat, în cadrul ședinței de marți, 19 octombrie, raportul pentru votarea în prima lectură a unui proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale.

Autorii proiectului, un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), propun ca membrii CA să fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

În document, mai este stipulat că mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Tot aici, potrivit autorilor, obiectivul primordial al acestei propuneri legislative este de a responsabiliza furnizorul public național, Compania „Teleradio-Moldova”. Asta în condițiile în care, până în anul 2019, Compania „Teleradio-Moldova” a fost întotdeauna sub controlul Legislativului.

O altă prevedere a proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a institui o claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii.

Proiectul de lege urmează să fie propus spre aprobare în prima lectură la una dintre următoarele ședințe plenare.