Principală  —  IMPORTANTE   —   În luna februarie, prețul de…

În luna februarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz ar putea fi cu aproximativ 100 de dolari mai mic decât în ianuarie. Precizările președintelui Consiliului de administrație al Moldovagaz

În luna februarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz ar putea fi de 563 de dolari pentru mia de metri cubi. Reducerea costurilor ar permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste 2 miliarde de lei. Asta spune președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.

În luna ianuarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz a constituit 646 de dolari pentru mia de metri. Astfel, Moldovagaz a solicitat anterior de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor la gaz. În contextul în care prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz în luna februarie ar putea fi cu aproximativ 100 de dolari mai mic decât în ianuarie, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz dă de înțeles că nu va cere ANRE-ului micșorarea tarifelor pentru consumatori.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Vadim Ceban ne-a comunicat faptul că micșorarea prețului de achiziție al gazelor naturale în luna februarie nu ar însemna și un tarif mai mic pentru consumatori din cauza devierilor financiare negative acumulate.

„Cotațiile bursiere au fost mai mici comparativ cu cele care au fost în luna decembrie. Acest lucru a influențat. Acum vom plăti peste 560 de dolari pentru mia de metri cubi, dar asta nu înseamnă micșorarea tarifului pentru consumatori din cauza faptului că avem devieri financiare negative acumulate și trebuie să le recuperăm. Atunci când scade prețul de achiziție, consumatorii cred că vor fi micșorate tarifele, dar nu este așa”, a declarat Ceban pentru ZdG.

Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 de dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare.

Cetățenii vor achita un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, cu 4 lei și 18 bani mai mult decât în prezent. ANRE a aprobat, pe 28 ianuarie curent, prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi afișat în facturi din ianuarie.

Între timp, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița a dat asigurări că tarifele pentru consumatorii casnici care consumă până la 150 metri cubi de gaze, vor rămâne neschimbate pentru lunile ianuarie, februarie și martie. Totodată, ea a spus că Guvernul va compensa primii 500 metri cubi de gaz consumați și pentru agenții economici. Detalii aici.