Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] „Mi-am pierdut fiul. Nu…

[Foto-Reportaj] „Mi-am pierdut fiul. Nu există mai mare durere și tragedie pentru părinți…”

„Mi-am pierdut fiul. Nu există mai mare durere și tragedie pentru părinți…”, ne-a spus un bătrân cu lacrimi în ochi, depunând flori la piatra, unde e inscripționat numele feciorului, care a murit în timpul războiului de la Nistru.

Amintim că victimele conflictului armat de la Nistru sunt comemorate astăzi, 2 martie, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Memoriei. De dimineaţă, sute de foşti combatanţi şi oficiali au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată”, în amintirea celor care au apărat integritatea şi independenţa ţării acum 24 de ani.

Veteranii s-au arătat nemulțumiți de atitudinea autorităților față de ei. „Mulți au murit, mulți i-au pierdut pe cei dragi, unii au fost schilodiți, dar tot ce am făcut a fost pentru familia și țara noastră pe care am vrut să o vedem suverană și integră. Însă, conducerea țării își amintește de noi doar pe 2 martie. Ne simțim uitați și singuratici…”, spune un veteran sprijinindu-se de cârja care-l ajută să se deplaseze după ce și-a pierdut un picior în timpul războiului de la Nistru.

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către R. Moldova şi Federaţia Rusă. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în conflictul armat de la Nistru şi-au pierdut viaţa 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3500 au fost mutilate. Oficial, 2 martie este declarată Ziua Memoriei.
Foto: Tatiana BEGHIU