Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] Marșul feministelor de ziua…

[Foto-Reportaj] Marșul feministelor de ziua internațională a femeii

Ziua de 8 matie, pe lângă cuvintele frumoase și mulțimea de flori pe care le oferă bărbații, mai e ziua internațională a femeilor, a femeilor care au drepturi egale, libertatea de a se exprima, de a trăi și lucr, fără a fi discriminate. Cu acest îndemn s-au adunat de ziua internațonală a femeii, câțiva tineri, femei și bărbați care au mers prin centrul capitalei, amintind trecătorilor despre egalitatea de gen, pentru care au luptat femeile cu mai bine de 100 de ani în urmă. Organizatorii primului marș feminist din R. Moldova „Feminismul TE iubește” au vrut să schimbe percepţia moldovenilor, de obicei negativă, faţă de curentul feminist.

„Diferențele noastre biologice nu justifică și nu crează diferențe sociale, pentru care am putea fi discriminate”, a declarat Victoria Apostol, una dintre organizatoarele evenimentului.

„Femeile trebuie să fie respectate pentru că ele sunt o parte importantă a societăţii noastre. Ele trebuie să aibă aceleași drepturi, la fel ca și bărbații. Societatea noastră mai păstrează acel stereotip, precum: femeia trebuie să crească copii, să hrănească și îngrijească de soț, să i se supună, iar pe lângă aceasta i s-a mai adăugat și obligația de a merge la un serviciu unde poate primi un salariu mai mic decât bărbatul care îndeplinește aceleași sarcini”, ne spune un bărbat, care mărșăluia cu un placatpe care era scris „Femeia = om”.

„Ele sunt tratate diferit decât bărbaţii. Întotdeauna femeia este văzută ceva mai jos și acest lucru ne umilește și ne deanjează”, a explicat o tânără care împărțea pliante trecătorilor. Oameni se opreau, urmăreau și ascultau curioși sloganele strigate de protestatarii care mărșăluiau pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. „Ei spun că vor egaliate de gen pentru femei, dar oare femeile nu sunt egale, nu pot face tot ce vor?”, ne întreabă un trecător uimit.

„Am pornit marşul pentru că am înţeles că există o percepere negativă a acestui cuvânt „feminism”, acesta fiind asociat cu ceva agresiv, cu violenţă, cu ură faţă de bărbaţi. Prin acest marș vrem să spunem că feministele nu cer nimic altceva decât egalitatea dintre femei şi bărbaţi, precum și respectul reciproc”, a explicat Angelica Frolov, una dintre organizatoarele manifestației.

„Femeile au drepturi, dar au și obligații, pe care nu trebuie să le uite”, a declarat în fața protestatarilor un bătrân. „Așa e scris: femeia trebuie să se supună bărbatului și să facă tot ce-i spune el…”, a continuat el, însă a fost rugat să întoarcă megafonul.

Demonstranţii au mărşăluit, fiind excortați de polițiști, din Scuarul Academiei de Ştiinţe până în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, unde s-a încheiat protestul pașnic.

Marşul a fost organizat de Grupul de Iniţiative Feministe din Moldova. Acesta a fost primul marș feminist organizat în R. Moldova.

Text & Foto: Tatiana BEGHIU