Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] Marea Adunare Tricoloră. „Noi…

[Foto-Reportaj] Marea Adunare Tricoloră. „Noi suntem cei care trebuie să ne alegem viitorul”

Piaţa Marii Adunării Naţionale a fost colorată, la 29 martie curent, în culorile tricolorului R. Moldova. Inima capitalei a fost împânzită de steaguri și românii veniți din toate colţurile republicii, dar şi de peste Prut, care s-au reunit pentru a sărbători Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918. Participanţii la eveniment au interpretat cântece patriotice şi scandat: „Vrem unire!”.

50„Ne-am săturat de ruși și să ne fie impus atâția ani la rând Estul, vrem unirea cu România, să regăsim ceea ce am pierdut în urmă cu mulți ani”, ne-a spus Alina Mardari, pensionară.

„Unirea cu România înseamnă un viitor mai bun, perspective, condiții de viață mai normale și mai puțină corupție”, a susținut Oleg Papuc, student.

„Noi suntem cei care trebuie să ne alegem viitorul, dar să nu acceptăm dezastrul și îndemnul politicienilor de a părăsi țara. Vedem cum situația în care ajunge țara nu face decât să ne izgonească din propria casă, propria țară…”, a explicat Maria Doru, studentă.

„Vrem să ne apropiem cât mai mult cu cugetul și cu gândul nostru de marii Unificatori ai neamului, marii români basarabeni și doar împreună vom învinge”, i-a încurajat pe cei veniți la marș Tudor Ungureanu, artist.

„Venind aici, am demonstrat că avem un vis comun de a redeveni ceea ce am fost cândva. Acest lucru ne va reuși doar dacă vom merge împreună. Unii ne-au spus că trebuie să mergem separat și au încercat să facă acest lucru, utilizând propagandă, forță, ne-au pus hotar pe Prut, deportându-ne intelectualii și inventând o limbă nouă. Treptat, am reușit să scoatem sârma ghimpată de pe Prut și am demonstrat că frații în veci vor fi frați. Acum îi avem pe frații de peste Prut alături de noi, dar totuși suntem foarte departe de ceea ce au reușit ei să facă în România. Ei au o justiție echitabilă. Ei condamnă miniștri, deputați și oameni de rând, pentru acte de corupție, delapidare de bani publici. În timp ce în Moldova, nu se întâmplă nimic. De aceea, noi acționăm acum ca să avem ce construi mâine. Noi vrem un viitor și nu mai putem sta cu mâinile în jos”, a declarat în fața mulțimii Elena Podoleanu, membră a Mișcării „Acțiunea 2012”.

95Anatol Ursu, reprezentantul Mișcării Civice Tinerii Moldovei este de părere că unirea cu România va asigura pe cetățenii Moldovei cu salarii și pensii mai mari, drumuri bune, siguranță în sistemul bancar, bani pentru agricultură și o justiție corectă. „Ne-am săturat de minciunile politicienilor, de pomene electorale, de furturi de miliarde, de o justiție inexistentă. Nu mai rezistăm. Politicienilor nu le pasă de bunăstarea noastră. Nu există niciun politician care să nu se fi îmbogățit din sărăcia noastră și cu toate acestea nu există niciun politician din R. Moldova care să fi făcut pușcărie pentru asta. Anume aceasta ne-a făcut să ne pronunțăm față de acești tâlhari ai Moldovei și să încercăm să schimbăm ceva în țara noastră”, a subliniat tânărul.

Potrivit lui Constantin Rotari, pensionar, România este sora Moldovei, care „ne va ajuta să intrăm direct în familia Uniunii Europene”.

În același timp, Nicolae Frunza susține că e timpul ca R. Moldova să nu mai stea în două luntre. „Trebuie să revenim la țara mamă și să nu-i mai permitem Rusiei să se implice în alegerile și viața noastră. Mulți oameni nu înțeleg că Rusia nu a făcut decât să ne ocupe, să ne alunge intelectualii și să-i aducă aici pe cei cărora le place minciuna, haosul și banii pe care ni-i fură. Hoții și bandiții trăiesc de minune în R. Moldova, iar oamenii săraci și cinstiți sunt trași pe sfoară și aruncați în stradă”, este de părere bărbatul.

De asemenea, oamenii au mers la ambasadele statelor europene, unde au lăsat scrisori prin care au cerut sprijin pentru unirea Moldovei cu România. Participanţii la eveniment şi-au exprimat speranţa că Unirea de la 27 martie 1918 se va repeta.

Manifestația a fost organizată de platforma unionistă „Acțiunea 2012”, cu ocazia împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, la 27 martie 1918.

Foto: Dionis NICOLAI & Tatiana BEGHIU