Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto-Reportaj] „Flacăra libertății”, în PMAN

[Foto-Reportaj] „Flacăra libertății”, în PMAN

Amintiri, lacrimi, lumânări și flori depuse în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a comemora victimele evenimentelor tragice din 7 aprilie 2009. În seara zilei de 7 aprilie, un grup de tineri alături de părinții lui Valeriu Boboc au participat la acțiunea „Flacăra Libertății”. Acțiunea s-a desfășurat în locul unde a fost omorât tânărul Valeriu Boboc.

„În 2009, au fost uciși tinerii, care visau la dreptate și un viitor mai frumos pentru țara în care s-au născut. În toți acești 6 ani nimic nu s-a schimbat. Am aflat că politicienii pentru care ne-am răsculat erau de fapt niște lupi îmbrăcați în piei de miel. Noi, însă, nu vom renunța, nu putem să renunțăm acum… Vom lupta pașnic pentru dreptate, pentru drepturi și pentru prezentul nostru, pe care nu-l vrem ruinat”, a spus Igor Popescu, tânărul care, împreună cu prietenii lui, a depus flori la un „șapte” simbolic format din lumânări.

În PMAN a fost conturată și o siluetă umană, lângă care tinerii au scris „7 aprilie. Ne-au furat viitorul”. Tot pe asfaltul umed de ploaie și bătut de vânt au fost expuse fotografiile altor cinci tineri, care ar fi fost uciși în aceeași zi, în timpul protestelor.

Părinții lui Valeriu Boboc consideră că tinerii trebuie să lupte pentru libertate și să nu le fie frică să iasă în stradă și să-și prezinte revendicările. „Îmi este greu. În timpul protestelor, mi-am pierdut fiul, după care nimic nu s-a schimbat. Acest fapt, însă, nu înseamnă că noi trebuie să încetăm să spunem ce credem despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în R. Moldova”, a declarat Ala Boboc, mama lui Valeriu Boboc, omorât în PMAN în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Tinerii s-au arătat dezamăgiți de prezentul pe care au ajuns să-l trăiască și pe care și-l imaginau altfel cu actuala guvernare. Ei au scandat „Crima nu se iartă”, criticând coaliția PLDM, PD și PCRM. „Mai devreme sau mai târziu, adevărul va triumfa! Cei care sunt astăzi la guvernare au trădat cauza pentru care au luptat tinerii în 2009, făcând alianță cu comuniștii. Ei sunt niște politicieni fără valori și au interese înguste și meschine. Vrem ca justiția să funcționeze, iar toți cei care au comis crime și au trădat tinerii să stea la pușcărie, așa cum se întâmplă astăzi în România”, a declarat Ion Cebanu, participant la acțiune.

Amintim că, la 7 aprilie 2009, oamenii au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, protestând împotriva rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare din R. Moldova, desfășurate pe data de 5 aprilie 2009, care au atribuit aproape 50% din voturi Partidului Comuniștilor.

Foto: Dionis NICOLAI & Tatiana BEGHIU