Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (Foto) Protestul fără protestatari. „Sindicaliștii…

(Foto) Protestul fără protestatari. „Sindicaliștii sunt în ședință”

Clădirea Guvernului este îngrădită de polițiști și jurnaliști, în așteptarea profesorilor care au anunțat că, astăzi, 17 ianuarie, la ora 10:00, vor protesta, cerând majorarea salariilor. Cu toate acestea, niciun profesor nu a venit la protest.

„Am fost anunțați că astăzi va avea loc un protest aici. Nu știu de ce nu a venit nimeni”, ne-au spus polițiștii care stăteau în fața clădirii Guvernului.

Contactați de ZdG, cei de la Federația Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din R. Moldova ne-au spus că toți sunt acum în ședință, care va dura nu mai puțin de trei ore. „Noi înțelegem că astăzi urma să fie un protest în fața Guvernului, dar acum toți sunt în ședință și nu vă pot spune mai multe. Nu știu nimic”, a declarat secretara, sistând convorbirea.

La 27 decembrie 2016, Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei din R. Moldova a decis să declanșeze în perioada 17-20 ianuarie 2017 o acțiune de protest în fața Guvernului și Parlamentului R. Moldova. Decizia a fost luată în contextul nemulțumirilor profesorilor, salariul cărora a rămas neschimbat din 2014, plasându-se sub nivelul minim de existență. Sindicaliștii au aprobat și o petiție, care a fost trimisă la adresa Guvernului și Parlamentului R. Moldova.

Tot astăzi, Ministerul Educației a venit cu un comunicat de presă în care anunță că susține demersurile de majorare a salariilor cadrelor didactice, didactice auxiliare și nedidactice. „Au fost analizate toate revendicările sindicatelor din învățământ și considerăm că aceste cerințe sunt justificate. Lipsa unui salariu motivant, în special pentru tinerii specialiști, influențează indirect asupra calității și relevanței educației. Considerăm că este oportună modificarea Hotărârii de Guvern nr. 381 din 13 aprilie 2006 prin care salariile de bază ale personalului nedidactic să fie revăzute, racordându-le la salariul minim pe economie (2100 de lei lunar). Pentru a motiva tinerii specialiști și a stimula cadrele didactice existente Ministerul Educației este în proces de elaborare a unei noi metodologii de salarizare a cadrelor didactice și de conducere bazată pe performanțe, care urmează să fie prezentată la începutul lunii februarie 2017.

În acest context, colaborarea dintre Guvern, sindicate și ministerele de resort este calea cea mai viabilă pentru a rezolva problemele din sistemul educației, ținând cont de realităţile şi posibilitățile financiare existente. Crearea unui grup de lucru mixt, care să analizeze revendicările înaintate de sindicate, precum și mecanismul de realizare a acestora, este binevenită. La ultima întrunire dintre reprezentanţii Guvernului și Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei au fost identificate soluții pentru o mare parte din revendicări. În această ordine de idei, Ministerul Educației îndeamnă cadrele didactice la dialog constructiv fără a perturba procesul de învățământ”, este menționat în comunicatul de presă.