Principală  —  IMPORTANTE   —   Focul veșnic de la Complexul…

Focul veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate”, reaprins: „Sistemul de injectare a gazelor a fost remediat”

Foto: Ministerul Apărării

Focul veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost reaprins. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către șefa serviciului de presă a Ministerului Apărării, Ala Diaconu, care menționează că sistemul de injectare a gazelor a fost remediat.

„În urma reparației efectuate ieri de echipa de la Chișinău-gaz, a fost remediat sistemul de injectare a gazelor și flacăra a fost reaprinsă (…). Noi am specificat ieri că flacăra a fost deconectată temporar, până la remedierea sistemului de injecție a gazelor”, a declarat Ala Diaconu.

Potrivit șefei serviciului de presă a Ministerului Apărării, echipa de la Chișinău-gaz a lucrat vineri până târziu și a reușit să echilibreze presiunea în țevi.

Vineri, 22 octombrie, focul veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost deconectat temporar în legătură cu criza în sectorul energetic din R. Moldova, la decizia Ministerului Apărării. Măsura a fost luată în contextul scăderii presiunii gazelor în țevile de alimentare și din motivul factorilor climaterici, așa cum este vântul puternic, care a provocat autostingerea focului veșnic. În nota informativă publicată de Ministerul Apărării era precizat faptul că alimentarea cu gaze naturale a fost deconectată până la remedierea sistemului de injecție.

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.

Potrivit ministrului Justiției, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se vor aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Astfel, potrivit documentului, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova.