Principală  —  IMPORTANTE   —   „Fiindcă sângele apă nu se…

„Fiindcă sângele apă nu se face”. O echipă de medici moldoveni pleacă în România pentru a oferi sprijin în lupta cu COVID-19

Medicii români care în mai 2020 au oferit sprijin sistemului medical moldovenesc

Un număr de 22 de cadre medicale din R. Moldova vor pleca luni la Iași pentru a ajuta România să lupte cu noul val de coronavirus. Medicii și asistenții moldoveni vor interveni în misiunea de ajutor umanitar în cadrul spitalului modular pentru care este critic necesar personal medical, conform ministrei Sănătății Ala Nemerenco.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ala Nemerenco a anunțat că R. Moldova va trimite luni 22 de cadre medicale, care vor lucra umor la umăr cu personalul medical de la spitalul modular de la Lețcani.

„România a fost mereu alături de noi la greu. La început de pandemie când abia învățam cu toții, ne-au trimis acea bravă echipă de medici în ajutor. Și după, când ne cădeau colegii, au venit zeci și zeci de camioane cu echipamente de protecție, un ajutor de milioane de euro primit sub “rușinosul pod”. Apoi în iarna lui 2021, chiar înainte de înfiorătorul val din primăvară, coloane de camioane pline iarăși cu echipamente au împânzit PMAN. Și cel mai important gest – vaccinul salvator, peste jumătate de milion de doze. Acum România e într-o situație critică. Cu indicatori mai gravi de 2 ori ca la noi. Pe un val care bate ucigător. Și e o onoare și o cinste pentru noi să putem răspunde la fel. Fiindcă sângele apă nu se face. Luni trimitem la Lețcani, Iași o echipă din 22 medici și asistenți, care vor interveni în misiunea de ajutor umanitar în cadrul spitalului modular pentru care este critic necesar personal medical”, a anunțat ministra Sănătății.

În context, oficiala a îndemnat cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19.

„Vaccinați-vă dragi oameni și nu ne faceți atâtea bătăi de cap. Lăsați-ne să muncim pașnic, nu în condiții de război. Să construim spitale moderne, să aducem echipamente, să avem grijă de bătrâneii noștri, nu să cuplăm măști de oxigen la buze muribunde”, se arată în mesajul ministrei.

În luna mai 2020, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății din România au venit în R. Moldova pentru a completa echipele medicale în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Aceștia au desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.