Principală  —  IMPORTANTE   —   Europarlamentarul Siegfried Mureşan anunță că…

Europarlamentarul Siegfried Mureşan anunță că a solicitat pentru Republica Moldova un statut preliminar de aderare europeană

Foto: Siegfried Mureșan/ Facebook

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova anunță că a înaintat câteva amendamente la Proiectul de raport al Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, prin care a solicitat pentru Republica Moldova un statut preliminar de aderare europeană. Astfel, potrivit europarlamentarului, R. Moldova ar putea deveni membră al pieței unice europene.

Mureșan susține că a cerut ca Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene să adopte noua asistență macro-financiară de 150 de milioane de euro propusă de Comisia Europeană pentru R. Moldova.

În context, seputatul european solicită o cooperare mai strânsă între țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova în investigarea fraudei bancare.

Statele membre UE trebuie să sprijine Republica Moldova în investigarea fraudei bancare. Țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova trebuie să coopereze mai strâns în investigarea fraudei bancare, astfel încât banii care au dispărut din băncile moldovenești să poată fi recuperați mai repede. Am cerut acest lucru în amendamentele pe care le-am depus aseară împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul parlamentar „Euronest”, Andrius Kubilius, și cu vicepreședintele Delegației Parlamentului la „Euronest”, Andrzej Halicki, la Proiectul de raport al Parlamentului privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Am cerut, de asemenea, ca Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene să adopte, fără întârziere, noua asistență macro-financiară de 150 de milioane de euro propusă de Comisia Europeană pentru Republica Moldova la începutul acestui an. De asemenea, conform amendamentului depus, Comisia Europeană trebuie să asigure Republicii Moldova suficient sprijin tehnic pentru a putea implementa în mod adecvat reformele necesare acordării ajutorului financiar. Un alt lucru important prevăzut în amendamente este ca Uniunea Europeană să ofere, în viitorul apropiat, un statut preliminar de aderare europeană pentru Republica Moldova. Prin acest statut, asemănător celui pe care îl are Norvegia, Republica Moldova ar deveni membru al pieței unice europene, ca etapă preliminară în procesul de aderare la UE. Există acum, la Chișinău, o majoritate politică proeuropeană care a arătat că vrea și poate să accelereze reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. De aceea, prin acest raport, trebuie să arătăm clar că Parlamentul European observă aceste eforturi și că suntem dispuși să ajutăm și mai mult Republica Moldova în dorința de a implementa reformele necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană și pentru creșterea nivelului de trai al oamenilor. Dorim, în același timp, să încurajăm și celelalte instituții europene, precum și statele membre să crească sprijinul pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi”, anunță Mureșan.

La 4 ianuarie curent, Comisia Europeană a adoptat, la solicitarea R. Moldova, o nouă operațiune de asistență macrofinanciară (AMF) de până la 150 de milioane de euro, dintre care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și până la la 120 milioane euro în împrumuturi pe termen mediu în condiții de finanțare favorabile.