Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful Poliției de Frontieră, despre…

Șeful Poliției de Frontieră, despre polițiștii învinuiți în dosarul mitei la Aeroport: „Aproape zilnic primesc de la ei petiții ca să-i repunem în funcții”

Sursă foto: Captură Jurnal TV

Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, susține că toți polițiștii, învinuiți în dosarul mitei la Aeroportul Internațional Chișinău, au fost suspendați din funcții și că aproape zilnic primește de la unii dintre ei petiții pentru a fi repuși în funcții. Declarația a fost făcută joi seara, 30 decembrie, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Șeful Poliției de Frontieră a oferit câteva detalii despre cazul polițiștilor de frontieră, care cereau bani de la pasagerii din Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a le permite îmbarcarea fără testul la COVID.

„Cazul este gestionat de organul de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție împreună cu Procuratura Anticorupție. Toate aceste persoane sunt suspendate din funcție, nu activează. Suntem într-o corespondență permanentă. Aproape zilnic primesc de la ei petiții ca să-i rupem în funcții. Este un exercițiu destul de interesant. Toate aceste petiții sunt scrise parcă copy paste. Cu siguranță nu vom merge pe acest narativ. Atât timp cât ei se află sub această anchetă, ei nu vor reveni.

Eu foarte mult sper că justiția și autoritățile își vor face bine meseria și nu se va repeta cazul vestitei rețineri din 2013. Acea reținere a circa 30 de polițiști de frontieră de la Leușeni, care iată că la revenirea mea în funcție, se simt consecințele acestei capturi a polițiștilor și a vameșilor. Noi avem polițiști de frontieră care nu demult au fost suspendați din funcție timp de 8 ani de zile. Repet, toți cetățenii au văzut și imagini sunt cu ce se ocupau persoanele în exercițiul funcției în acest punct de trecere strategic. Ca și conducător îmi este rușine și cer scuze de la cetățeni pentru acest comportament al colegilor, dar voi face tot posibilul ca asemenea cazuri să nu se mai întâmple, iar dacă se vor mai întâmpla, noi vom face tot posibilul ca toți să fie trași la răspundere”, a declarat Vasiloi.

Pe 7 octombrie curent, Curtea de Apel (CA) Chișinău a schimbat măsura preventivă din arest la domiciliu în arest în izolator în privința a trei polițiști de frontieră arestați în dosarul mitei la Aeroport. Astfel, din cei 15 polițiști de frontieră, cercetați pentru acte de corupere, 8 persoane au fost arestate preventiv pe un termen de 30 de zile în penitenciar; 4 au fost plasate în arest la domiciliu, iar 3 sunt cercetate în stare de libertate, având interdicția de a părăsi teritoriul țării și obligațiunea de a se prezenta organului de urmărire penală, la solicitare.

Pe 29 septembrie curent, Centrul Național Anticorupție (CNA) a efectuat percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău într-un dosar de corupție. În urma perchezițiilor, 13 polițiști de frontieră au fost reținuți. Potrivit CNA, angajații sectorului de Poliție de Frontieră a Aeroportului Internațional Chișinău, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică, au creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezentare a testului PCR COVID-19 cu semne de falsificare.

Polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera R. Moldova pe sensul „ieșire” sume cuprinse între 50-100 de euro.