Principală  —  IMPORTANTE   —   Două cazuri de gripă au…

Două cazuri de gripă au fost confirmate de laborator în R. Moldova. Șef secție ANSP: „săptămâna aceasta urmează să ajungă în țară primele doze de vaccin”

În R. Moldova au fost confirmate de laborator două cazuri de gripă, la o femeie din raionul Ialoveni și la un băiat din Soroca. Informația a fost oferită pentru Ziarul de Gardă de șeful Secției supravegherea epidemiologică a gripei şi a infecţiilor respiratorii virale acute a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ștefan Gheorghiță.

„Au fost confirmate de laborator două cazuri de gripă A H3N2, în sezonul gripal 2021, care începe, conform supravegherii epidemiologice, în săptămâna 40, adică la începutul lunii octombrie curent. Un caz a fost înregistrat pe 23 octombrie, la o persoană de 37 de ani, din Ialoveni. Persoana a avut o infecție respiratorie acută virală și a fost confirmată cu gripa sezonieră A H3N2. Cealaltă persoană, de 17 ani, din Soroca, a fost confirmată acum o săptămână tot cu virusul A H3N2”, a declarat Ștefan Gheorghiță.

Potrivit specialistului din cadrul ANSP, în 2020 nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

„Săptămâna aceasta așteptăm primul lot de vaccin, în jurul la 50 de mii de doze procurate centralizat din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) și 50 de mii de doze – donație din partea Statelor Unite ale Americii”, a menționat Gheorghiță.

La licitație au participat două companii, dar a ieșit învingătoare cea care a propus un preț mai mic, de peste 17 milioane de lei, fără TVA sau 18 420 748 – suma cu TVA.

În total, potrivit documentației, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a achiziționat, pentru sezonul gripal 2021-2022, de la compania „Esculap-Farm” 129 de mii de doze de vaccin antigripal tetravalent în seringă preumplută, monodoză de 0,5 ml.

Conform deciziei din 23 iunie curent, în urma răspunsului la clarificările solicitate de către autoritatea contractantă și în urma aplicării criteriului de evaluare „cel mai mic preț fără TVA, cu corespunderea tuturor cerințelor”, conform prevederilor pct. 6.2 din FDA (fișa de date a achiziției) oferta operatorului economic FPC EsculapFarm SRL a fost desemnată câstigătoare.

„Esculap-Farm” SRL deține lanțul de farmacii „Apoteka” și a fost fondată de Oleg Sîli. Firma a obținut în ultimii ani zeci de contracte cu statul. În 2019, „Esculap-Farm” SRL a ajuns în vizorul procurorilor, după ce a semnat un contract de 28 de milioane de lei cu statul pentru livrarea analogilor de insulină în cadrul Programului Național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat și diabetului insipid pentru acel an.