Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Doi medici, condamnați la închisoare…

Doi medici, condamnați la închisoare pentru malpraxis, au scăpat de pedeapsă

Un medic de familie și unul de la urgență, de 44 și 57 de ani, din Chișinău, au fost condamnați la un an de închisoare pentru malpraxis. Procurorii au constatat că în 2009, medicii nu au stabilit corect tratamentul și diagnoza unei tinere de 21 de ani. În consecință, pacienta a decedat.

Medicii însă au fost eliberați de răspundere penală, iar procesul a fost încetat de Judecătoria sectorului Râșcani în legătură cu expirarea termenului de prescripţie. La demersul procurorilor, instanţa a dispus încasarea din contul inculpatelor în folosul succesorului părţii vătămate a câte 100 de mii lei fiecare, drept prejudiciu moral, cauzat prin infracţiune.

Procuratura sectorului Râşcani al capitalei a demonstrat vinovăţia a doi medici, recunoscuţi culpabili de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a cauzat decesul pacientului (art.213 Cod penal). Cazul a avut loc pe 26 februarie 2009 în capitală, când o tânără a chemat ambulanţa la domiciliu pe motiv că se simţea rău. Deplasându-se dimineaţa la chemare, medicul din cadrul Staţiei municipale de Asistenţă Medicală Urgentă a efectuat un examen medical superficial al bolnavei, fixând un diagnostic greşit de „infecţie respiratorie virotică acută, reacţie alergică medicamentoasă”, prescriindu-i un tratament incorect. Spre seară, starea fetei s-a agravat, aceasta a chemt la domiciliu medicul de familie. Venit acasă la pacientă, medicul din cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.11 din Chişinău, la fel a investigat superficial bolnava şi, bazându-se pe diagnosticul fixat anterior de medicul de la urgenţă, a stabilit incorect maladia de care aceasta suferea. În consecinţă, în dimineaţa zilei următoare, a fost constatat decesul biologic al pacientei, în vârstă de 21 de ani.

Pentru stabilirea cauzei exacte a decesului pacientei, procurorii au dispus efectuarea a trei expertize, inclusiv a celei medico-legale în comisie, care au durat mai bine de 4 ani. Rezultatele expertizelor au concluzionat că decesul pacientei a survenit ca urmare a şocului toxico-infecţios complicat, cauzat de un proces inflamator purulent (furuncul) din regiunea obrazului stâng, iar victima necesita în mod obligatoriu spitalizare pentru investigaţii de laborator şi tartament staţionar. Astfel, în rezultatul diagnosticării incorecte la etapa de acordare a asistenţei medicale a tinerei, medicii au evaluat eronat starea acesteia de sănătate, au stabilit un tratament neadecvat, ceea ce a condus la decesul bolnavei.

Urmărirea penală pe acest caz a fost finalizată de procurori şi expediată în instanţa de judecată în anul 2013. Până la pronunțarea sentinței au fost schimbați trei judecători.

 

Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii.