Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Vicepremierul Spînu publică ordinul…

DOC Vicepremierul Spînu publică ordinul referitor la stabilirea tarifelor pentru transport rutier de persoane și le răspunde transportatorilor protestatari: „În acest moment nu există justificare pentru creșterea tarifului”

Vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, le răspunde transportatorilor care în ultimele săptămâni au organizat proteste în centrul Capitalei solicitând majorarea tarifelor pentru călătorii și care luni au venit cu o scrisoare deschisă în care aduc „învinuiri argumentate” lui Spînu.

Ministrul Spînu își reiterează poziția anterioară menționând și de această dată că „în acest moment nu există justificare pentru creșterea tarifului”.

În context, ministrul Infrastructurii a anunțat luni seara că a publicat pentru consultări ordinul referitor la stabilirea tarifelor pentru transport rutier de persoane.

„Cum și am promis, pentru maximă transparență, am publicat pentru consultări ordinul referitor la stabilirea tarifelor pentru transport rutier de persoane. Comunic că în acest moment nu există justificare pentru creșterea tarifului. Calculele pot fi văzute în proiectul de ordin”, menționează Andrei Spînu.

În document se menționează că autoritățile de resort au solicitat operatorilor de transport rutier de pasageri, ce deservesc rute regulate de persoane, prezentarea informației despre consumurile aferente rutelor, demersul fiind înaintat în atenția a 67 de operatori de transport, însă la data de 15 decembrie ministerul Infrastructurii a recepționat date doar de la 9 operatori de transport.

Tot în ordinul ministrului se menționează că peste 78% din parcul auto are o vârstă de peste 16 ani, iar aproape jumătate din parc are o vârstă de peste 20 de ani.

„Săptămâna aceasta voi organiza audieri cu transportatorii referitor la ordinul menționat mai sus. Între timp vedeți vârsta parcului auto. Peste 78% din parc are o vârstă de peste 16 ani, iar aproapte jumătate din parc are o vârstă de peste 20 de ani. Cred că e timpul să trecem de la discuția tarifului la cum facem așa ca să înnoim parcul și să oferim servicii mai calitative cetățenilor noștri”, mai spune Andrei Spînu.

Detalii din ordinul semnat de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii:

  1. Începând cu data de 1 ianuarie 2022 se stabilesc următoarele tarife plafonate la serviciile regulate în trafic raional şi interraional:
    a) pentru categoria de confort II – 60 bani/km pentru un pasager;
    b) pentru categoria de confort I – 70 bani/km pentru un pasager.

2. Până la data confirmării categoriei de confort ale autobuzelor/autocarelor, operatorii de transport rutier vor aplica tariful pentru categoria de confort II.

3. Tariful pentru categoria de confort I, va putea fi aplicat de către operatorii de transport numai după obținerea certificatului respectiv de clasificare a autobuzului/autocarului.

4. Operatorii de transport rutier și reprezentanții autogărilor vor asigura aplicarea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional şi interraional, în limitele tarifelor plafonate stabilite în pct. 1 al prezentului ordin.

5. Direcția transport rutier va asigura publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și pe pagina web oficială a ministerului.

6. Agenția Națională Transport Auto va monitoriza corectitudinea aplicării tarifelor de către operatorii de transport rutier și autogări.

7. Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

8. La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul Ministerului Economiei și Infrastructurii nr.356 din 27.12.2019.

9 Controlul asupra îndeplinirii prezentului ordin se pune în sarcina Secretarului de stat responsabil de domeniul transporturilor.

Proiect ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional şi internațional este supus consultărilor publice pentru avizare și expertiză. Termenul limită este 23 decembrie curent.

Documentul integral:

Luni, 20 decembrie, reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) i-au adresat o scrisoare deschisă ministrului Infrastructurii Andrei Spînu. „Cerințele transportatorilor au fost de a adopta decizia de stabilire a mărimii tarifului la serviciile de transport regulate, a mărimii tarifului la serviciile de autogară și de eliminare a schemelor de corupție. În acest răspuns aducem învinuri argumentate ministrului Andrei Spînu de manipulare și de protejare a schemelor de corupție”, menționează reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), în document. DETALII AICI

Transportatorii au organizat joi, 16 decembrie, un protest, cu sistarea rutelor naționale, împotriva Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Zeci de microbuze au stat parcate în Piața Marii Adunări Naționale. Transportatorii au solicitat ca reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) să efectueze calculele și să aprobe tarifele la serviciile de autogară și la serviciile de transport.

Citiți și: DOC/ Transportatorii solicită, repetat, ministrului Infrastructurii majorarea tarifelor pentru călătorii și amenință cu proteste: „Vom anunța data organizării unui protest care va include prezența în PMAN a cel puțin 200 unități de transport”

Pe 25 noiembrie, transportatorii au ieșit la un protest în PMAN, pentru a cere majorarea tarifelor pentru călătorii. Detalii aici.

Atunci,viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că „una din principalele sale preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”. Detalii aici