Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Secretul offshore: inițiativa legislativă…

DOC Secretul offshore: inițiativa legislativă pentru modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, aprobată de Parlament în prima lectură

Parlamentul a aprobat în prima lectură inițiativa legislativă pentru modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

Documentul prevede anularea secretului offshore. Astfel, conform proiectului de lege, va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența. Accesul cetățenilor la informația din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi va fi asigurată de Agenția Servicii Publice (ASP).

Lista beneficiarilor efectivi va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii. Noile prevederi ar urma să contribuie la asigurarea stabilității economice a statului, prevenirea corupției, evaziunii fiscale și spălării banilor.

Inițiativa legislativă a fost susținută de 81 de parlamentari.

Potrivit autorului proiectului de lege, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, problemele pe care le relevă secretul offshore prezintă riscuri reale pentru stabilitatea economică și securitatea statului.

„În ultimii ani țara noastră a văzut mai multe crime care au fost facilitate de implicarea jurisdicțiilor netransparente (cu risc sporit): multiple atacuri raider, finanțarea ilegală a cel puțin unui partid politic, furtul unui miliard de dolari SUA din rezervele Băncii Naționale a Moldovei, spălarea a 22 miliarde dolari SUA din Federația Rusă, prin Moldova, spre jurisdicții din țări UE. Așa-zisele companii offshore, sau companii înregistrate în jurisdicții cu risc sporit, după cum sunt definite de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, sunt începutul și sfârșitul evaziunii fiscale, corupției, crimei organizate, spălărilor de bani, atacurilor raider și a multor altor crime. Asta, din cauza anonimatului beneficiarilor efectivi”, se menționează în document.

Implementarea proiectului nu va necesita alocarea de mijloace bugetare.