Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Proiectul referitor la amendarea…

DOC Proiectul referitor la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul R. Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, aprobat de Parlament

R. Moldova va beneficia de facilități în comerțul cu Ucraina și Uniunea Europeană. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat în lectură finală luni, 6 decembrie, proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului dintre Guvernul R. Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei cu privire la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul R. Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei.

Scopul amendării constă în adaptarea acordului la prevederile Convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM). Amendamentul prevăzut permite părților să utilizeze în comerțul bilateral moldo-ucrainean atât regulile de origine identice, existente în cadrul CSI, cât și prevederile Convenției PEM.

Documentul prevede că producătorii autohtoni vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina, ulterior prelucrându-le în R. Moldova și să exporte produsul final în statele membre UE însoțite de certificatele de origine moldovenească fără sau cu taxă vamală redusă, conform regimului preferențial existent, în cazul în care regulile de origine specifice permit acest lucru.

Proiectul a fost susținut de 53 de parlamentari.

Potrivit autorului proiectului, Protocolul nu va avea impact negativ asupra mediului înconjurător.

„Din punct de vedere politic, Protocolul dat reconfirmă voința părților de a contribui reciproc la dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale. Proiectul Protocolului în cauză nu are careva impact cultural sau social”, se arată în document.

Protocolul a fost semnat pe 28 august 2021 la Chișinău, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, ucraineană, engleză și rusă. Acesta va intra în vigoare începând cu data primirii ultimei notificări scrise privind realizarea de către părți a procedurilor interne necesare intrării sale în vigoare.