Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ministerul de Externe anunță…

DOC Ministerul de Externe anunță noile condiții de călătorie în Italia pentru cetățenii moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță luni, 31 ianuarie, noile condiții de călătorie în Italia. Starea de urgență pe întreg teritoriul italian a fost prelungită până pe 31 martie 2022.

Potrivit MAEIE, R. Moldova rămâne în „lista E”, iar persoanele care vin sau au tranzitat în ultimele 14 zile R. Moldova (indiferent de cetățenie), vor putea intra în Republica Italiană doar pentru motive de muncă; urgență absolută; motive de sănătate; motive de studiu. Turismul pentru persoanele care vin din țările din „lista E” este interzis.

De asemenea, la intrarea sau întoarcerea din R. Moldova în Republica Italiană este obligatorie:

  • completarea formularului digital de localizare, care poate fi accesat aici: https://app.euplf.eu/#/;
  • obligativitatea prezentării adeverinței care confirmă efectuarea unui test diagnostic molecular cu 72 de ore, sau antigenic cu 24 de ore, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, înaintea intrării pe teritoriul italian (nu se acceptă certificatele de vaccinare ca alternativă în schimbul testului);
  • autoizolarea persoanelor în cauză la adresa indicată în Formularul de localizare a pasagerilor pentru o perioadă de zece zile cu informarea autorității sanitare teritoriale și testării suplimentare la sfârșitul acestei perioade.

Copiii sub 6 ani sunt scutiți de efectuarea testului molecular sau de captură antigen.

Categoriile exceptate: Se permite intrarea în Republica Italiană, chiar dacă au călătorit în ultimele 14 zile în statele restricționate (inclusiv R. Moldova), pentru următoarele motive:
a) motive de muncă;
b) urgență absolută;
c) motive de sănătate;
d) motive de studiu;
e) întoarcerea acasă, la domiciliu sau la reședință;
f) intrarea pe teritoriul național de către cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ale statelor parte a Acordului Schengen, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorra, Principatul Monaco, Republica San Marino, Statul Vatican;
g) intrarea pe teritoriul național de către membrii familiei persoanelor fizice menționate la litera f), cum este definit de articolele 2 și 3 din Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 Aprilie 2004 (conform Directivei 2004/38/CE1, categoria membru de familie cuprinde, de exemplu, soțul sau soția, un partener cu care cetățeanul UE a contractat un parteneriat înregistrat, precum și descendenții direcți cu vârsta sub 21 de ani).

Mai multe detalii vedeți în documentul de mai jos: