Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (doc) Guvernul intenționează să creeze…

(doc) Guvernul intenționează să creeze un Centru de implementare a reformelor

Astăzi, la ședința Guvernului, s-a venit cu un proiect de lege ce vizează crearea unui Centru de implementare a reformelor. Fondator al noii structuri este Guvernul, care deleagă exercitarea funcției de fondator Cancelariei de Stat.

Centrul ar avea misiunea de „implementare eficientă și coordonată a reformelor la nivel guvernamental, pentru crearea unui sistem modern și eficient de administrare, evaluarea gradului de implementare a reformelor de către autoritățile publice și structurile organizaționale din sfera lor de competență, cooperarea cu instituțiile internaționale în vederea preluării și transpunerii celor mai bune practici de administrare, precum și atragerii asistenței externe”.

Funcțiile de bază ale Centrului ar fi implementarea reformelor, elaborarea propunerilor de politici publice și proiecte de acte normative, cooperarea cu instituțiile internaționale în vederea atragerii expertizei necesare și asistenței externe pentru implementarea reformelor și asigurarea funcționalității Centrului, evaluarea gradului de implementare a reformelor în sistemul administrației publice,îndeplinirea sarcinilor stabilite de către Prim-ministru și/sau Guvern.

Totodată, finanțarea activității Centrului se va efectua din contul  subsidiilor/subvențiilor de la bugetul de stat, prin intermediul Cancelariei de Stat, donaţiilor instituțiilor donatoare și altor surse legale.

Premierul Pavel Filip  în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului că  „avem nevoie de un Centru, cu oameni care au expertiza necesară în implementarea reformelor”.

Deși, directorul Centrului este în drept să solicite și să primească de la autoritățile publice și structurile organizaționale din sfera lor de competență documente şi informaţii necesare, în proiectul de lege nu este indicat pe ce termen va fi ales directorul entității și în baza căror criterii.