Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Guvernul a aprobat avizul…

DOC Guvernul a aprobat avizul la proiectul de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Gavrilița: „Trecem la ora de iarnă”

Guvernul R. Moldova a aprobat în ședința de miercuri, 20 octombrie, Avizul la proiectul de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul Fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov.

În cadrul ședinței, prim-ministra a anunțat că R. Moldova totuși va trece la ora de iarnă întrucât Consiliul European nu a votat deocamdată măsura privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

„Așa ca toți cetățenii să înțeleagă. Anul acesta în Uniunea Europeană va fi aplicată practica altor ani, adică o să trecem la ora de iarnă și noi credem că trebuie să ne racordăm la aceleași practici și de aceea intervenim ca să fim într-un pas cu UE. În mod practic, anul acesta, trecem la ora de iarnă”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

„La 21 aprilie 2021 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 149/1 din 27 aprilie 2021 a fost publicată Comunicarea Comisiei Europene privind dispozițiile referitoare la orarul de vară pentru anii 2022-2026. Având în vedere faptul că Republica Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice a Uniunii Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care, de altfel, nu stabilește vreun angajament al țării noastre cu privire la schimbarea sezonieră a orei, se indică necesitatea corelării deciziilor naționale ale Republicii Moldova cu privire la schimbarea sezonieră a orei sau renunțarea la o asemenea schimbare cu deciziile aplicate în cadrul Uniunii Europene, precum și în țările vecine pentru a evita eventualele impedimente pentru serviciile de transport de persoane și mărfuri. Reieșind din cele expuse, se consideră potrivită revenirea la problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și stabilirea orei locale ca urmare a examinării suplimentare cu abordare de armonizare unitară la nivel regional”, se menționează în Avizul Guvernului.

Avizul aprobat de Executiv:

Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” a propus renunțarea la uzanța de a modifica ora de două ori pe an. Proiectul de lege, înaintat în august curent, autorul căruia este Denis Ulanov a fost înregistrat de către deputații Fracțiunii Partidul „ȘOR” și ai Platformei Parlamentare „Pentru Moldova” și în aprilie curent.

R. Moldova a trecut la ora de vară în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.

Directiva 2000/84/CE privind dispozițiile referitoare la orarul de vară, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană. La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.