Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Finanțarea lucrărilor de reabilitare…

DOC Finanțarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare va fi majorată cu sprijinul BERD

Imagine-simbol

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, 3 noiembrie, proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului din 6 octombrie curent la Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea realizării Proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare.

Prin intermediul Amendamentului propus spre ratificare se dispune majorarea sumei alocate de către BERD pentru reabilitarea infrastructurii feroviare de la 27,5 milioane euro până la 51,0 milioane de euro, dintre care 49 750 000 de euro vor fi alocate pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii, iar 1 250 000 de euro pentru supravegherea tehnică a lucrărilor pe tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești. Perioada de rambursare a Acordului de împrumut este de 15 ani (2017-2032).

„Suma inițial împrumutată pentru lucrările de reabilitare a infrastructurii feroviare prin intermediul Proiectului constituie 55,0 milioane de euro, din care BERD a alocat 27,5 milioane euro, iar Banca Europeană pentru Investiții, 30 milioane euro. În urma efectuării evaluării costurilor și a studiilor de fezabilitate, cele două entități au convenit că sumele alocate pentru reabilitarea infrastructurii feroviare sunt insuficiente, intervenind astfel cu majorarea acestora”, se arată într-o notă informativă a Guvernului.

Majorarea finanțării lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare ar urma să contribuie la creșterea volumelor de mărfuri și de pasageri, transportate pe tronsonul de cale ferată Tighina-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, prin intermediul căruia se efectuează majoritatea tranzitului mărfurilor din Federația Rusă, Ucraina și România.