Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Declarația de avere a…

DOC Declarația de avere a noului viceguvernator al BNM, Constantin Șchendra. Pentru funcția deținută anterior la BNM ridica lunar circa 90 de mii de lei

Directorul Departamentului supraveghere bancară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Constantin Șchendra a fost numit joi, 4 noiembrie, printr-o decizie aprobată de Parlament, viceguvernator, membru al Comitetului executiv al BNM, pe un termen de 7 ani, la propunerea guvernatorului BNM. Constantin Șchendra indică în cea mai recentă declarație de avere și interese personale că în anul 2020 a încasat un salariu de 1 078 058 de lei de la BNM.

Constantin Șchendra este absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM) și deținător al Certificatului de Calificare al Auditorului Instituțiilor Financiare. Din 2018, Șchendra ocupă funcția de director al Departamentului supraveghere bancară din cadrul BNM.

Astfel, potrivit declarației de avere depusă în 2020, Constantin Șchendra a declarat un salariu anual de 1 078 058 de lei de la Banca Națională a Moldovei, ceea ce constituie 89 838 de mii de lei lunar. Familia Șchendra a mai câștigat 460 961 de lei de la ICS Orbico MA S.R.L (Orbico Moldova).

Tot în 2020, Șchendra a indicat că a obținut 73 837 de lei de la BNM sub formă de compensare a cheltuielilor și facilităților și 25 500 de lei sub formă de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă. Familia Șchendra deține trei terenuri agricole, două apartamente și cinci conturi bancare. Din 2017, familia Șchendra conduce un Volkswagen Passat pe care l-a cumpărat cu 24 000 de euro.

Declarația de avere:

În noiembrie 2020, Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a propus Parlamentului desemnarea în funcția de viceguvernator a lui Constantin Șchendra. O lună mai târziu, în decembrie 2020, Comisia juridică, numiri și imunități a constatat însă că Șchendra nu întrunește condițiile stabilite de legislație pentru numirea în funcție de viceguvernator.

Prim-viceguvernatorul și viceguvernatorii sunt numiți de Parlament la propunerea guvernatorului BNM. Membrii Consiliului de supraveghere și cei ai Comitetului executiv sunt numiți în funcție pe un termen de 7 ani.