Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Declarația de avere a…

DOC Declarația de avere a noului director al Agenției Moldsilva, desemnat în urma concursului organizat de Ministerul Mediului

Foto: Inspectoratul Ecologic de Stat

Vadim Stîngaci a fost desemnat câștigătorul concursului pentru funcția de director al Agenției Moldsilva. Acesta a deținut anterior funcția de șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului și funcția de Șef interimar al Inspectoratului. Stîngaci indică în cea mai recentă declarație de avere și interese personale că în anul 2020 a încasat un salariu de 137 547 de lei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Timp de cinci ani, în perioada 2012-2017, Vadim Stîngaci a deținut funcția șef adjunct al Inspectoratului în cadrul Inspectoratul Ecologic de Stat. Ulterior, în 2018 Vadim Stîngaci a fost numit în funcția de șef adjunct al Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Astfel, potrivit declarației de avere depusă în 2020, Stîngaci a declarat un salariu anual de 137 547 de lei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, ceea ce constituie 11 462 de lei lunar, iar soția sa, angajată la Biroul Notarial „Aureliu Șindilă”, a declarat un salariu de 9 327 de lei.

Tot în 2020, Stîngaci a indicat că a obținut 8 400 de lei sub formă de indemnizații de la „Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice”. Familia Stîngaci deține în proprietate două terenuri agricole pe care le-a obținut prin donație și un apartament de 49 de metri pătrați în valoare de 263 062 de lei și un garaj de 5 260 de lei. Din 2019, familia Stîngaci conduce un Volkswagen Jetta pe care l-a cumpărat cu 170 000 de lei.

Declarația de avere:

Ministerul Mediului a publicat la 28 octombrie lista candidaților care au fost admiși la interviul pentru ocuparea funcției publice vacante de director al Agenției „Moldsilva”. Din cei 8 pretendenți care au fost admiși la proba scrisă, doar patru au promovat proba. Astfel, Victoria Covali, Vadim Stîngaci, Nicolae Munteanu și Valeriu Caisîn au fost admiși la proba interviului pentru ocuparea funției de director al Agenției „Moldsilva”.

La 19 octombrie, Ministerul Mediului a anunțat că Caisîn Valeriu, Cebotarenco Ion, Covali Victoria, Fediuș Igor, Grati Vladislav, Munteanu Nicolae, Stîngaci Vadim și Petru Cuza au depus dosarele pentru a participa în concursul pentru funcția de director al Agenției Moldsilva. Detalii aici.

Agenția Moldsilva a organizat concurs pentru ocuparea funcției de director al Agenției, după ce Dumitru Cojocaru, care anterior a fost vizat în investigațiile ZdG „Hoții de păduri”, s-a pensionat și nu a mai depus nicio cerere pentru prelungirea mandatului său de director.

Dumitru Cojocaru a fost numit în funcția de director al Agenției Moldsilva la 24 ianuarie 2020. Acesta a fost desemnat în urma unui concurs organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, condus atunci de Ion Perju.

În luna iunie curent Ziarul de Garda a publicat o serie de investigații despre „Hoții de păduri”, fiind vizat și Cojocaru. O înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.

VIDEO/ Hoții de păduri (III). Implicarea socialiștilor în silvicultură și o înregistrare cu directorul Moldsilva: „Cum pe voi de apărat, dacă voi ați recunoscut totul?”

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că, Dumitru Cojocaru a fost vizat într-un control al Autorității Naționale de Integritate (ANI). În martie curent, ANI a constatat că Dumitru Cojocaru a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Potrivit Autorității Naționale de Integritate, în luna februarie trecut, Dumitru Cojocaru s-a desemnat drept președinte al consiliilor de administrare în trei întreprinderi de stat din domeniul silviculturii – la Edineț, Orhei și Strășeni. Ulterior, el a semnat un ordin, prin care a dispus acordarea unor indemnizații lunare, în mărime de 3.000 de lei, fiecărui membru al acestor consilii, inclusiv propriei persoane. În toată această perioadă, directorul Moldsilva a încasat 66 de mii de lei, iar ulterior a hotărât să își anuleze calitatea de președinte în cele trei consilii de administrare, doar că a revocat acest act cu efect pentru trecut, din data de 6 februarie 2020. Conform legislației speciale a Autorității Naționale de Integritate, directorul Moldsilva era obligat să-i informeze pe superiorii săi și să aștepte o soluție cu privire la conflictele de interese reale, în care se afla. Atunci, Cojocaru a menționat că a procedat conform legii.