Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Dezbateri publice pentru hotelul lui…

Dezbateri publice pentru hotelul lui Plahotniuc din Grădina publică „Ștefan cel Mare”

Compania „Finpar Invest”, administrată de Ghenadie Sajin, dar controlată de deputatul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, intenționează să construiască un hotel pe teritoriul istoric Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în locul cafenelei „Guguță”, de pe adresa str. Maria Cebotari 20. Primăria mun. Chișinău a inițiat consultări publice pe marginea acestui proiect. Consultările publice urmează să aibă loc pe 27 februarie 2015, în incinta Preturii sectorului Buiucani, cu începere de la ora 14.00.

Mai multe organizații neguvernamentale se opun acestei construcții, menționând că aceasta va afecta integritatea Grădinii Publice, cel mai vechi și mai frecventat parc din Chișinău. Acestea afirmă că eventuala clădire va reduce spațial și vizual din teritoriul Grădinii Publice, care are statut de monument istoric protejat de stat de categorie națională găzduind totodată și complexe sculpturale importante precum Aleea Clasicilor, monumentul lui Ștefan cel Mare sau monumentul lui A. Pușkin.

Construcţia unei clădiri cu 18 etaje din sticlă şi metal împreună cu împrejmuiri, parcări, drumuri de acces şi construcţii aferente, ar îngrădi accesul oamenilor în parc, luând o parte din spaţiul de agrement public şi folosit ulterior în scopurile de infrastructură a hotelului. Plus la aceasta în timpul lucrărilor de construcţie parcul va fi impracticabil din cauza zgomotului, prafului şi pe lângă toate acestea vor fi defrişaţi mai mulţi arbori ceea ce va afecta destul de grav aspectul şi funcţionalitatea parcului, menționează autorii. Cerem proprietarilor să-și revizuiască decizia și să propună un alt proiect care ar corespunde statutului de monument protejat al locului, profilului ecologic, cultural și comunitar al acestui spațiu”, se spune într-un mesaj al Asociației Tinerilor Artiști „Oberliht”.

Firma „Finpar Invest” este fondată și administrată de Ghenadie Sajin, o persoană apropiată de liderul PD, Vlad Plahotniuc. ZdG a scris anterior că acest SRL deține și terenul pe care este construit hotelul Nobil, care, la fel, aparține politicianului și omului de afaceri Vlad Plahotniuc.

V.M.