Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputații BCS consideră ilegală decizia…

Deputații BCS consideră ilegală decizia ANRE de majorare a tarifelor la resursele energetice și susțin că acționează ANRE în instanță

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) consideră ilegală decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) de majorare a tarifelor la resursele energetice și anunță că vor acționa ANRE în instanță.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că vor insista să fie aprobate măsuri de compensare integrală a diferenței de preț la tarife pentru toți consumatorii de gaz și agent termic, persoane fizice și juridice.

„Vom propune revenirea pentru toți la tarifele anterioare, de până în luna noiembrie la gazul natural (circa 5 lei m3), iar diferența în factură să fie achitată integral de stat. Din cauza incompetenței și a iresponsabilității criminale ale guvernării, astăzi oamenii acestei țări au mai primit o lovitură serioasă prin majorarea semnificativă a tarifelor la gaz și agentul termic, care va provoca un nou lanț de scumpiri la foarte multe produse, inclusiv pâine și lactate. În mod evident, este o adevărată politică de genocid din partea regimului de la guvernare, în raport cu propriul popor. Acțiunile inumane ale puterii față de proprii cetățeni trebuie să devină și obiect de cercetare pentru procurori prin prisma normei Codului Penal. Asta se va întâmpla neapărat, mai devreme sau mai târziu. Acum, însă, trebuie să ne concentrăm urgent pe acțiuni de sprijin pentru toți cetățenii țării”, anunță parlamentarii BCS.

PSRM anunță că va contesta în judecată decizia ANRE de majorare a tarifelor pentru gaz și agent termic. În context, socialiștii fac apel la partidele politice pentru a organiza proteste.

În același timp, facem apel la toate forțele politice sănătoase din Republica Moldova să formuleze o poziție consolidată, de condamnare a genocidului social promovat insistent de actualul regim de la guvernare. E timpul să ne unificăm forțele pentru a organiza proteste în apărarea drepturilor sociale ale cetățenilor Republicii Moldova”, menționează socialiștii.

ANRE a aprobat prețul de 335 bani/kWh (fără TVA) pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale S.A. „Termoelectrica”.

ANRE a aprobat tariful de 2169 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în mărime de 2169 lei/Gcal (fără TVA).

ANRE a aprobat prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA, ceea ce constituie 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi afișat în facturi din ianuarie.

Anterior, Guvernul a anunțat că, în lunile februarie și martie, tariful la gaz plătit de consumatorii casnici pentru primii 150 de metri cubi consumați nu se va schimba. Va fi păstrat mecanismul care prevede că primii 50 de metri cubi vor costa 6 lei și 8 bani, iar următorii 100 de metri cubi vor costa 7 lei și 9 bani.