Principală  —  IMPORTANTE   —   Delegația R. Moldova în Comisia…

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control susține că a solicitat încetarea antrenamentelor în Zona de Securitate

Foto: Getty Images

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a solicitat, la 27 ianuarie, încetarea antrenamentelor efectuate de către Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii în zona de securitate.

Argumente suplimentare privind acțiunile ilegale admise în Zona de Securitate de către structurile de forță din regiunea transnistreană au fost prezentate într-o adresare a delegației Republicii Moldova către celelalte componente ale Comisiei. Documentul se referă, preponderent, la multiplele abuzuri ale așa-numitor „grăniceri”, care generează discreditarea conceptului operațiunii de pacificare.

În problema eficientizării procesului existent de monitorizare a Zonei de Securitate, abordată constant în ultima perioadă de Chișinău și respinsă de Tiraspol, reprezentanții Misiunii OSCE în Comisie și-au anunțat disponibilitatea de a participa la elaborarea unui nou mecanism, în cazul unei decizii consensuale a părților.

Cu referire la procesul de instruire în cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, pentru a exclude pe viitor desfăşurarea antrenamentelor în raza posturilor de pacificare, delegaţia Republicii Moldova a intervenit cu propunerea de a dispune Comandamentului Militar Întrunit să elaboreze unele reglementări, astfel încât militarii să utilizeze în acest scop punctele de dislocare permanentă a unităţilor de pacificare sau centrele de instruire din afara Zonei de Securitate.

Printre deciziile luate pe durata ședinței figurează aprobarea câtorva rapoarte săptămânale privind situația în Zona de Securitate, relansarea grupurilor de lucru, întreprinderea unor măsuri suplimentare anti-COVID-19 pentru a proteja efectivul și a asigura activitatea neîntreruptă în FMMP.

La 25 ianuarie, grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria a efectuat exerciții de pregătire pentru luptă. Detalii aici

Evenimentul a fost de natură planificată, în el fiind implicate aproximativ 100 de unități de echipament militar, se mai menționează în comunicat.

Anunţul despre exerciţiile GOTR, grupare creată pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, vine după ce, luni, fostul deputat al Platformei DA Chiril Moţpan a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, între 24 şi 30 ianuarie, trupele ruse din Transnistria planifică exerciţii militare de amploare în zona oraşului Bender (Tighina).

Anterior, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Washingtonul ia în considerare posibilitatea unui atac rusesc asupra Ucrainei din Transnistria.

În ultimele luni, la Kiev și în Occident au fost făcute declarații despre amenințarea cu o invazie rusă a Ucrainei. Oleksandr Pavlyuk, comandantul Operațiunii Forțelor Comunale ale Ucrainei din Donbas, a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 20 februarie, când se încheie Jocurile Olimpice de la Beijing și exercițiile ruso-belaruse „Allied Resolve-2022”.

Moscova neagă orice plan agresiv. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că, sub masca unei presupuse invazii ruse iminente, Kievul, împreună cu Occidentul, își pregătesc propriile provocări militare.

În regiunea transnistreană staționează aproximativ 1 500 militari ruși în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au și cetățenia rusă.