Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Culmea absurdului: Salvatorii din Călărași…

Culmea absurdului: Salvatorii din Călărași citesc pamflete și caută refugiați sirieni în Sadova

Salvatorii Departamentului Situații Excepționale din raionul Călărași caută „10 mii de refugiați sirieni”, „cazați” într-o tabără din satul Sadova. Reprezentanții Primăriei din satul Sadova, raionul Călărași spun că au fost telefonați de salvatori la începutul acestei săptămâni. Aceștia s-au interesat dacă este veridică informația apărută pe internet precum că în localitatea respectivă ar fi ajuns refugiați sirieni.

„A sunat cineva de la Situații Excepționale din raionul Călărași. A întrebat dacă este drept că vin sirienii.  Știți că a fost postat pe internet și ei au văzut. Pe fotografia publicată pe internet era o mașină a pompierilor și un placat cu Sadova, atât. Cineva nu a înțeles, pur și simplu”, ne-a spus contabila Primăriei din s. Sadova.

Precizăm că pe un site de satiră a apărut o imagine trucată, însoțită de un text, marcat drept pamflet: „Primii 10.000 de refugiați sirieni au ajuns în Republica Moldova. Află unde au fost cazați aceștia!”.

În text autorii au ironizat un fals apărut n presa din R. Moldova, precum că lidera PAS, Maia Sandu ar fi promis europenilor să primează 30 000 de refugiați.

„Primul /pas/ a fost făcut. 10.000 de refugiați sirieni au ajuns deja în Republica Moldova. Au fost cazați într-o tabără construită la indicațiile personale ale cancelarului german, Angela Merkel, în localitatea Sadova, din raionul Călărași. Coincidență sau nu, Sadova este satul de baștină al lui Igor Dodon”, au scris autorii pamfletului.

moldcel-com_sirieni

pamfletMesajul se pare că nu a fost înțeles de salvatorii din Călărași.

„Practic am auzit pe internet și a apărut întrebarea dacă într-adevăr este o glumă sau este ceva serios. După ce am vorbit cu dna secretară (secretara Primăriei din s. Sadova – n.r.) am înțeles că nu există așa ceva. Am depistat pe un site, dar nu-mi amintesc care. Întâmplător am dat de această informație și-mi era interesant să văd. Trebuie să cunoaștem în caz că este așa situație”, ne-a spus ofițerul de serviciu al DSE Călărași care a telefonat la Sadova pentru a afla „situația cu sirienii”, apelat fiind de ZdG.

I-am comunicat ofițerului că unica informație pe care am găsit-o la acest subiect era publicată pe un site de satiră, iar textul era delimitat vizbil drept pamflet.

„Eu, așa întrebare serioasă nici nu m-am gândit la multe, am întrebat ca să știu concret. Mass-media spune multe, dar am vrut să aflăm concret de la persoanele responsabile din sat”, a replicat ofițerul.

Pamfletul este o scriere jurnalistică, care vizează senzaționalul prin exploatarea realității imediate. El își propune să informeze, să formeze dar și să amuze publicul, capabil „să guste” din trăsăturile menite să-l definească drept specie literară: satira, parodia, ironia și umorul.