Culmea absurdului: Salvatorii din Călărași citesc pamflete și caută refugiați sirieni în Sadova

Salvatorii Departamentului Situații Excepționale din raionul Călărași caută „10 mii de refugiați sirieni”, „cazați” într-o tabără din satul Sadova. Reprezentanții Primăriei din satul Sadova, raionul Călărași spun că au fost telefonați de salvatori la începutul acestei săptămâni. Aceștia s-au interesat dacă este veridică informația apărută pe internet precum că în localitatea respectivă ar fi ajuns refugiați sirieni.

„A sunat cineva de la Situații Excepționale din raionul Călărași. A întrebat dacă este drept că vin sirienii.  Știți că a fost postat pe internet și ei au văzut. Pe fotografia publicată pe internet era o mașină a pompierilor și un placat cu Sadova, atât. Cineva nu a înțeles, pur și simplu”, ne-a spus contabila Primăriei din s. Sadova.

Precizăm că pe un site de satiră a apărut o imagine trucată, însoțită de un text, marcat drept pamflet: „Primii 10.000 de refugiați sirieni au ajuns în Republica Moldova. Află unde au fost cazați aceștia!”.

În text autorii au ironizat un fals apărut n presa din R. Moldova, precum că lidera PAS, Maia Sandu ar fi promis europenilor să primează 30 000 de refugiați.

„Primul /pas/ a fost făcut. 10.000 de refugiați sirieni au ajuns deja în Republica Moldova. Au fost cazați într-o tabără construită la indicațiile personale ale cancelarului german, Angela Merkel, în localitatea Sadova, din raionul Călărași. Coincidență sau nu, Sadova este satul de baștină al lui Igor Dodon”, au scris autorii panfletului.

moldcel-com_sirieni

 

pamfletMesajul se pare că nu a fost înțeles de salvatorii din Călărași.

„Practic am auzit pe internet și a apărut întrebarea dacă într-adevăr este o glumă sau este ceva serios. După ce am vorbit cu dna secretară (secretara Primăriei din s. Sadova – n.r.) am înțeles că nu există așa ceva. Am depistat pe un site, dar nu-mi amintesc care. Întâmplător am dat de această informație și-mi era interesant să văd. Trebuie să cunoaștem în caz că este așa situație”, ne-a spus ofițerul de serviciu al DSE Călărași care a telefonat la Sadova pentru a afla „situația cu sirienii”, apelat fiind de ZdG.

I-am comunicat ofițerului că unica informație pe care am găsit-o la acest subiect era publicată pe un site de satiră, iar textul era delimitat vizbil drept pamflet.

„Eu, așa întrebare serioasă nici nu m-am gândit la multe, am întrebat ca să știu concret. Mass-media spune multe, dar am vrut să aflăm concret de la persoanele responsabile din sat”, a replicat ofițerul.

Pamfletul este o scriere jurnalistică, care vizează senzaționalul prin exploatarea realității imediate. El își propune să informeze, să formeze dar și să amuze publicul, capabil „să guste” din trăsăturile menite să-l definească drept specie literară: satira, parodia, ironia și umorul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Ianus

  Patru din acei 10 mii de sirieni deja au facut o victima, un tanar din Moldova a fost batut intr-i zi de acestea.

 2. nenea_pupsik

  Eu am un vopros la ZDG

  Eu stiu ca voi luptati cu fumatorii pina la moarte

  Da sleduiscii vopros da sci Sirienii nus si ei oameni?

  Ne dai boh si voi Maldaveni sa ajungeti pribeagi in Siria
  Undei bunatatea, undei toleranta?

  NUI

  Promovam deci rautatea?

 3. Ion Guzun

  Preotul de Sadova la auzul precum îi caută pe sirieni fuuuga ia mutat la Bălți o parte și i parte la Comrat…. Le ieste greu cu mâncarea și cu vodca…în rest, bani și lumânări sunt destui… mda, mama lui dodon ia învățat să mănâbce carne de porc… așa că se admite și carne de porc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *