Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Contractele n-au fost anulate. Firmele…

Contractele n-au fost anulate. Firmele din dosarul licitațiilor trucate continuă să livreze produse grădinițelor

Pe masa copiilor din grădinițele capitalei continuă să ajungă produse alimentare livrate de agenții economici vizați în dosarul penal al licitațiilor trucate. Deși primarul general a declarat încă săptămâna trecută că vor fi reziliate toate contractele cu firmele respective, acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece procedura de contractare a noi furnizori este una complicată, iar instituțiile ar putea rămâne fără produse alimentare, a explicat Mihai Mol­do­va­nu, șeful Direc­ți­ei Sănă­ta­te a CMC și pre­șe­din­te­le gru­pu­lui de lucru pen­tru efec­tu­a­rea anche­tei de ser­vi­ciu în dosa­rul lici­ta­ți­i­lor tru­ca­te.

„Primăria Chişinău informează că toate contractele semnate de subdiviziunile municipale cu agenţii economici vizaţi în ancheta privind fraudarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a şcolilor şi grădiniţelor vor fi reziliate”,  se arată într-un comunicat al Primăriei din 29 noiembrie curent. Cu toate acestea, în ședința de astăzi a CMC, Mihai Moldovanu a explicat primarului că nu este posibilă rezilierea contractelor și că acest lucru nu se va face până când nu vor fi organizate alte licitații.

„Licitația se face de două ori pe an, la început și la mijloc de an. Acele contracte care au fost încheiate în iulie sunt valabile până la începtului lunii decembrie. Noi am încercat să oprim livrarea acestor produse, dar din punct de vedere legal nu ai cum să faci acest lucru, deoarece procedura de achiziții este de lungă durată, cu atât mai mult că acum toate Direcțiile sunt la etapa de petrecere a licitațiilor pentru următoarele șase luni”, a explicat Mihai Moldovanu.

Din cele 157 de grădinițe din municipiul Chișinău, în circa 20 au ajuns produse alterate sau de o calitate îndoielnică, a precizat Moldovanu. Potrivit acestuia, unii directori au recunoscut acest lucru, alții nu, deși există probe. Cele mai multe instituții preșcolare vizate în scandal sunt în sect. Buiucani. Raportul anchetei de serviciu va fi făcut public la 19 decembrie în cadrul ședinței CMC. Dorin Chirtoacă a cerut numele persoanelor vinovate, dar și a celor care nu sunt implicate în scandal. „Vom tăia în carne vie”, a declarat  Chirtoacă.

Totodată, Mihai Moldovanu a precizat că deja au fost inspectate mai multe grădinițe, școli primare și licee din toate sectoarele Chișinăului, la capitolul starea blocurilor alimentare, condițiile de păstrare a produselor alimentare, furnizori și prcedura de recepționare. Acesta a declarat că șefii instituțiilor au fost atenționați de modul în care recepționează marfa: „Am insistat ca în tote grădinițele să activeze comisia de triere, cei care verifică cum este adusa marfa, cum e transportat, dacă sunt respectate termenele, dacă sunt certificatele de calitate, responsabilii de la grădinițe trebuie să fie mai atenți la aceste aspecte”.

Oficialul afirmă că unele Direcții au inițiat deja procedura de organizare a achizițiilor pentru anul 2017, deși bugetul pe anul viitor nu este aprobat. În cadrul ședinței CMC consilierii au abordat și problema reducerii numărului contabililordin municipiu, 300 la număr.

Inter­cep­tă­ri­le tele­fo­ni­ce făcu­te publi­ce de Cen­trul Națio­nal Anti­co­rup­ție (CNA) abia după nouă luni de inves­ti­ga­ție, deno­tă că pro­du­se ali­men­ta­re alte­ra­te sau de o cali­ta­te îndo­iel­ni­că, ar fi fost livra­te gră­di­ni­țe­lor de către niș­te agen­ți eco­no­mi­ci intra­ți în câr­dă­șie cu anga­ja­ții Direc­ți­i­lor edu­ca­ție, tine­ret și sport (DETS). Până la acest moment au fost efec­tu­a­te 46 de per­che­zi­ții, 23 de per­soa­ne au sta­tut de bănu­it, iar 17 din­tre aces­tea sunt pla­sa­te în arest. Potri­vit Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție (PA), este vor­ba de 11 func­țio­na­ri publi­ci și șase repre­zen­tan­ți și anga­ja­ți ai agen­ți­lor eco­no­mi­ci. Nume­le lor, ținu­te în secret de către orga­ne­le de urmă­ri­re pena­lă, au ajuns în spa­ți­ul public, deve­nind clar că niciun dem­ni­tar de rang îna­lt nu a avut de sufe­rit.

Citiți AICI despre

Mâncarea de milioane din grădinițe