Principală  —  IMPORTANTE   —   Comitetul național de coordonare a…

Comitetul național de coordonare a imunizării analizează când în R. Moldova poate începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu a treia doză, a anunțat ministra Sănătății

Comitetul național de coordonare a imunizării analizează când în R. Moldova poate începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu a treia doză, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Comitetul de imunizare a Ministerului Sănătății analizează care este data minimă în care putem intra cu doza trei și deasemenea analizează combinația de vaccinuri, deoarece este o recomandare internațională să nu să se repete același vaccin. Acum Comitetul lucrează, dar în principiu după calculele, inclusiv ale mele, având în vedere că am început vaccinarea personalului medical în martie, va fi aproximativ în luna decembrie, dar o să avem răspunsul foarte clar bazat pe dovezi științifice din partea comitetului. Primii vor fi vaccinați cu al treilea rapel cei din sistemul de sănătate. Cu ei am început și cu ei vom continua, a menționat ministra Sănătății.

De la inițierea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, 2 martie curent, în R. Moldova au fost administrate 1 467 572 de doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 25 %, iar cu schemă completă – 24 %. Potrivit Ministerului Sănătății, 90 % dintre lucrătorii medicali sunt imunizați cu doza completă de vaccinare.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în mun. Chișinău – 36%, raionul Soroca – 27%, r. Dubăsari – 25%, r. Orhei -25%. Cea mai redusă acoperire vaccinală din țară se atestă în raioanele Leova, Sîngerei și UTA Găgăuzia (între 14% – 15% ). Până acum, R. Moldova a recepționat 1 911 890 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Pe 22 septembrie curent, având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva COVID-19, membrii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Persoanele vaccinate cu Astra Zeneca primesc doza trei cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Potrivit autorităților din România, doza trei este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cele care au peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.